Màrius Serra s'endinsa a través de l'obra 'La dona més pintada' en el rerefons de la pulsió autodestructiva del pintor Palau Ferré

14/03/2023

L'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs ha acollit la presentació de la darrera creació de l'autor barceloní

L'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimarts la presentació del llibre 'La dona més pintada', de Màrius Serra. L'acte ha comptat amb la presència de Ramon Sistach, que ha presentat el llibre, a més del mateix autor.

L'obra té el seu punt de partida en l'interès que va despertar en Màrius Serra la figura del pintor Palau Ferré, un creador que va decidir cremar els seus propis quadres als anys setanta del segle XX. Les seves aparicions a la televisió i als mitjans de l'època són ara poc recordades, malgrat l'estupor que va generar el cas. Màrius Serra es va interessar per aquest creador que, després d'una sentència del Tribunal Suprem, va resoldre llançar al foc tot allò que pintava, de manera que aquells retrats d'una dona d'ulls grossos i fascinadors s'esfumaven per la xemeneia de casa del pintor. Màrius Serra ha tractat d'esbrinar què hi havia darrere de la pulsió autodestructiva de Palau Ferré, i amb l'ajut de la documentació, dels testimonis i de la seva pròpia imaginació de novel·lista, Màrius Serra ofereix als lectors 'La dona més pintada', una novel·la que parteix de la vida d'un pintor assenyalat per Picasso com a possible successor seu.

Nascut a Barcelona el 1963. Màsius Serra és un dels autors més prolífics i polifacètics del panorama català. Les seves creacions giren al voltant de la literatura, la comunicació i el joc. Ha publicat més de deu mil mots encreuats, cinc mil articles, quinze llibres de narrativa i set de ludo-lingüística. Les seves obres han estat traduïdes al castellà, l'italià, el romanès, el coreà, el polonès i, parcialment, a l'alemany i l'anglès. La seva obra literària ha estat guardonada amb premis com el Ciutat de Barcelona, Serra d'Or, Lletra d'Or, Ramon Llull o Sant Jordi. Entre les seves obres destaquen 'Mon oncle', 'La vida normal', 'Verbàlia', 'Farsa', 'Quiet', 'Plans de futur', 'Res no és perfecte a Hawaii' i 'La novel·la de Sant Jordi'. La seva versió actualitzada del clàssic 'Tirant lo Blanc', de Joanot Martorell, ha obtingut els elogis dels especialistes i un gran èxit popular. Ha traduït al català, entre d'altres, obres d'Edmund White, Tom Sharpe, Groucho Marx, Henry Miller, etc. Va rebre el Premi de la Crítica Teatral de Barcelona per la traducció d'Arcàdia', de Tom Stoppard, representada al TNC. Col·labora a 'La Vanguardia' i a Catalunya Ràdio i és membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.