Marçal Abella immortalitza les ‘Estacions de Lleida’ en un llibre amb 73 dibuixos que són la història del ferrocarril a casa nostra

10/03/2023
Marçal Abella immortalitza les 'Estacions de Lleida' en un llibre amb 73 dibuixos que són la història del ferrocarril a casa nostra

L'Institut d'Estudis Ilerdencs ha acollit la presentació d'una obra publicada per Pagès Editors i que ha estat prologada per Vidal Vidal

Joan Talarn, que ha participat en l'acte, felicita l'autor per "recuperar el patrimoni" retratant les estacions encara existents i les ja desaparegudes


L'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs ha estat l'escenari, aquest divendres, de la presentació del llibre 'Estacions de Lleida', de Marçal Abella.

L'acte ha comptat amb la participació de Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida i de l'IEI; de la vicepresidenta de la Diputació i de l'IEI, Estefania Rufach; de la directora de Pagès Editors, Eulàlia Pagès; i de l'escriptor i autor del pròleg, Vidal Vidal, a més de l'autor de l'obra.

En el seu parlament, Joan Talarn ha assegurat que el llibre de Marçal Abella és el fruit d'un singular exercici artístic d'un dibuixant combinat amb la curiositat de "recuperar una història patrimonial" al voltant d'uns elements, les estacions de tren, en l'època en què el ferrocarril era el nexe de comunicacions més popular.

El president de la Diputació ha recordat que va conèixer el projecte de la mà de l'autor quan aquest es documentava per dibuixar l'estació de Bellvís, poble del qual Joan Talarn és alcalde. Una estació que, com moltes altres, ja fa molts anys que no existeix, tot i que això no va ser un obstacle per a Marçal Abella, que no només va dibuixar les estacions que encara existeixen, sinó que va recuperar de la memòria aquells baixadors que van desaparèixer, i que eren tots ells uns edificis que "formaven part de la imatge dels nostres pobles".

És per això que Talarn ha volgut felicitar Marçal Abella per la seva sensibilitat davant un element patrimonial com eren les estacions de tren, una felicitació que ha fet extensiva a Pagès Editors per la seva aposta per difondre aquest llegat local.

'Estacions de Lleida. Quadern de viatge' és un recorregut per totes les estacions de les línies ferroviàries que creuen les Terres de Lleida, algunes d'elles ja enderrocades. Amb més de setanta il·lustracions originals i un ampli treball de documentació, 'Estacions de Lleida' immortalitza la història del ferrocarril, des de Sant Guim de Freixenet fins a Almacelles, de Vinaixa a Lleida, de Lleida a la Pobla de Segur i també de Mollerussa fins a Menàrguens i Balaguer amb el desaparegut ferrocarril d'ample mètric, el 'Trenquet' de la Sucrera.

Aquest singular quadern il·lustrat de viatge per totes les estacions de Lleida ha estat prologat per Vidal Vidal, que destaca les hores de feina que hi ha al darrere i que han permès recuperar records, sensacions i vivències que no tenen preu.

Per la seva part, Marçal Abella ha explicat que ha dibuixat "totes les estacions en l'estat en que me les vaig trobar, sigui un edifici o una simple marquesina, i les estacions que han estat enderrocades per un motiu o un altre, i que evidentment ja no existeixen, les he dibuixat a partir de fotos i les he pintat en blanc i negre, per diferenciar-les a primer cop d'ull de les que feia 'in situ'. Són, en total, 73 dibuixos que apareixen en aquest llibre editat per Pagès Editors dins la col·lecció Visió.

Marçal Abella i Brescó és dibuixant, il·lustrador i Historiador de l'Art. Ha publicat a l'editorial Bruguera, el diari 'La Mañana', les revistes 'La Paeria', 'Ara Lleida', 'Docusport', etc. També a Egmont de Copenhaguen, Ehapa d'Stuttgart, Mondadori de Milà, Vaillant i Edimonde de París, Oberon d'Haarlem i altres. Il·lustra diversos llibres i còmics i col·labora amb Comicon de Barcelona. Participa en exposicions d'art i d'Humor gràfic i és l'impulsor de la Festa del Llibre Gegant d'Alpicat. L'any 2003 guanya el 1er Premi del Concurs Internacional d'Humor Gràfic 'Espirito de Humor' a Lousa (Portugal). És membre de FECO España, Cercle de Belles Arts de Lleida, Associació Arts de Ponent i Urban Sketchers Lleida.