Mar Mezcua acosta els forats negres supermassius al cicle Ciència a l’IEI

11/11/2021
La segona de les cinc xarrades programades ha anat a càrrec de la científica de l’Institut de Ciències de l’Espai de Barcelona

 

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha celebrat aquest dijous la segona de les cinc xarrades que formen part del cicle Ciència a l’IEI 2021, que ha tingut com a protagonista Mar Mezcua amb una sessió que ha portat per títol ‘Forats negres supermassius: els motors més potents de l’Univers’.

Mar Mezcua és científic de plantilla a l’Institut de Ciències de l’Espai de Barcelona. Ha centrat la seva investigació en comprendre com es formen i creixen els forats negres supermassius i com aquest creixement afecta la pròpia galàxia. Per fer-ho, investiga una àmplia gamma d'objectes astronòmics (forats negres de massa intermèdia, galàxies nanes, fonts de raigs X ultralluminoses, nuclis galàctics actius, raigs de ràdio, fusions de galàxies, forats negres binaris supermassius) seguint un enfocament de longitud d'ona múltiple (ràdio, observacions òptiques, infraroges i de raigs X).

Organitzat per la Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologies de l’IEI, el cicle té com a objectiu divulgar entre la societat diferents camps de les disciplines científiques i tecnològiques a través dels coneixements i les aportacions de ponents de màxima rellevància.

La primera sessió va anar a càrrec de Carlos Moreno i Esther Márquez amb la xarrada ‘Tabla periòdica. Historias que nunca te contaron de sus elementos’. Dimarts vinent, dia 18, serà el torn per a Júlia Borràs amb ‘Manipulació robòtica en entorns humans’; el dia 25, Carlos Briones parlarà sobre ‘En busca del origen de la vida’; i la cloenda arribarà el 2 de desembre amb Francisco A. González i la conferència ‘Leonardo da Vinci: un genio entre la Edad Media y la Modernidad’.

Totes les conferències se celebren a les 18.00 hores a l’Aula Magna amb entrada gratuïta i aforament limitat, tot i que també es poden seguir pel canal d’streaming de l’IEI (culturaiei.cat).