Manel Simon proposa un ‘Viatge al futur de la fructicultura’ a la cloenda del cicle Gastronomia i ciència a l’IEI

18/11/2025
Considera que l'evolució tècnica i tecnològica actuals aporten solucions innovadores per reduir la càrrega de feina i fer més competitiu el sector


La conferència ‘Viatge al futur de la fructicultura. Una cursa contra rellotge’ que ha ofert l’enginyer agrònom i director general d’Afrucat, Manel Simon i Barbero, ha clos aquest dimarts el cicle Gastronomia i ciència a l’IEI. La xerrada s’ha fet a l’Aula Magna i ha comptat amb l’assistència del director del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Ramon Boixadera, que ha destacat la importància de campanyes com la del ‘Gust de Lleida’ per posar en valor el producte de proximitat, i del membre de la Secció de Ciència de l’IEI, Ferran Pedrix.

A la conferència d’avui, Manel Simon ha recordat que en la història dels sectors econòmics de la producció alimentària, la innovació sempre s'ha produït per necessitat o per oportunitat de millora econòmica, productiva o d'eficiència i és per això que s’ha mostrat convençut que la fructicultura del futur “serà diferent o no serà”. De fet, ha dit, la situació ja està començant a canviar, tot i que “en els pròxims anys ho farà a velocitats mai vistes gràcies a la ràpida evolució tecnològica”. Un canvi que, una vegada més, serà sobretot la necessitat derivada d’un dels problemes més importants que envolten el sector de la fruita, que és l’alta falta de professionals en un sector amb una alta demanda de treballadors.

En aquest sentit, ha explicat, l'evolució tècnica i tecnològica actuals aporten solucions innovadores per fer el sector més atractiu i permet automatitzar i robotitzar tasques monòtones i repetitives millorant la qualitat del procés-producte. Una tecnologia que permet al sector ser més competitiu reduint la càrrega laboral.

El cicle Gastronomia i ciència a l’IEI ha estat una iniciativa de la Secció de Ciència de l’Institut d’Estudis Ilerdencs emmarcada en el reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Ha constat de tres sessions que han convidat a reflexionar sobre salut, sostenibilitat i innovació alimentària. La primera xerrada va anar a càrrec del catedràtic emèrit d’Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona i autor del llibre ‘La química a la cuina’, Claudi Mans, que va oferir la conferència ‘Gastronomia química’, mentre que la segona va tenir com a ponent la doctora en Ciències Químiques, catedràtica de la UdL i expresidenta de la Federació Europea de Ciència i Tecnologia dels Aliments, Olga Martín Belloso, titulada ‘La ciència i la tecnologia que s’amaga darrere del que mengem: més salut, menys malbaratament’.