Manel Esteller posa al descobert al cicle Ciència a l’IEI la relació entre els mecanismes epigenètics i algunes malalties

22/03/2022
El doctor, un dels referents internacionals en aquest camp, ha estat el protagonista de la quarta de les cinc conferències programades

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha celebrat aquest dimarts la quarta de les cinc sessions que formen part de Ciència a l’IEI 2022, el cicle de xarrades organitzat per la Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologies de la casa. El protagonista d’aquesta quarta conferència ha estat Manel Esteller, que ha parlat sobre ‘Epigenètica a la salut i a la malaltia’.

El doctor Manel Esteller és un dels referents internacionals en el camp de l’epigenètica i de la investigació en la lluita contra el càncer. Va estudiar medicina a la Universitat de Barcelona (UB) i es va especialitzar com a investigador a la Universitat de Saint Andrews (Escòcia) i a la Universitat Johns Hopkins (Estats Units). Més tard va treballar, durant set anys, com a cap del Laboratori d’Epigenètica del Càncer del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO). Actualment és investigador d’ICREA i professor de genètica a la Facultat de Medicina de la UB, i dirigeix el Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL).

En la xarrada que ha ofert avui, Manel Esteller ha parlat de la relació que existeix entre algunes malalties, com ara el càncer o la demència, i els mecanismes epigenètics, i també ha detallat com l’estudi d’aquests mecanismes que intervenen en l’expressió genètica de l’ADN ha obert noves vies per al tractament d’algunes malalties, ja que l’estudi i l’anàlisi de les alteracions és el primer pas per descobrir nous tractaments.

Cal recordar que l’IEI organitza dos cicles anuals de conferències sota el títol Ciència a l'IEI amb la finalitat de donar a conèixer entre la societat diferents camps de les disciplines científiques i tecnològiques. L’actual cicle s’està celebrant al llarg de tot el mes de març i es pot seguir presencialment a l’Aula Magna de l’IEI o bé via streaming a través del canal culturaiei.cat.

Es va iniciar amb la xarrada ‘Són útils les matemàtiques?’, a càrrec del professor Julià Cufí, i va seguir amb ‘Exoplanetes: a la recerca d’una altra Terra’, a càrrec d’Ignasi Ribas, i amb ‘Premi Nobel de Física 2021 a la complexitat: del canvi climàtic al descobriment d’una nova organització de la matèria’, a càrrec de Fèlix Ritort. El cicle acabarà dimarts vinent, dia 29, amb ‘Recerca en eficiència energètica de l’edificació. Les parets es mouen!’, a càrrec d’Álvaro de Gracia.