‘M. Ardan. Gran viatger del segle XIX’, l’alter ego del fotògraf i artista Xavier Mulet, visitarà l’IEI en una exposició  

11/03/2024
Aquest particular projecte de fotografia-ficció es podrà veure a la sala La Gòtika del 15 de març fins al 5 de maig

L’exposició ‘M. Ardan. Gran viatger del segle XIX’, un projecte del fotògraf i artista barceloní Xavier Mulet, s’instal·larà el 15 de març vinent a la sala La Gòtika de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, on es podrà visitar fins 5 de maig.

Xavier Mulet (Barcelona, 1961) va començar a treballar l’any 2010 en aquest particular projecte que ja ha itinerat per nombroses ciutats produint diverses exposicions, conferències i jornades didàctiques lúdic-festives.

Es tracta d’una proposta de fotografia-ficció en la qual un misteriós i desconegut personatge, de pseudònim Monsieur Ardan –alter ego de Xavier Mulet–, que és escriptor, fotògraf, botànic i incansable viatger, serveix Mulet com a excusa per tractar temes com ara la recuperació d'autors desconeguts i per bussejar en conceptes com l'arxiu, la memòria, la fragmentació i la revisió de la història, però també per endinsar-se en la mateixa història de la fotografia utilitzant diferents procediments i tècniques.

Tot plegat conflueix en una exposició que és a la vegada un recorregut pels orígens de la fotografia i un homenatge als viatgers i expedicionaris de la segona meitat del segle XIX i al seu afany per donar a conèixer nous llocs, noves espècies d’animals i plantes així com registrar i classificar les troballes.

Xavier Mulet és llicenciat en Belles Arts en l'especialitat de Fotografia, Cinema i Vídeo. Treballa en la producció, disseny i muntatge d'exposicions i exposa individualment des del 1994. Del 2008 al 2011 va formar part d'AtelieRetaguardia, plataforma de treball per a l'estudi i l'exercici del procés fotogràfic.