L’Orquestra Julià Carbonell es reinventa i aglutina tota la seva activitat en el nou Festival de Música-OJC Terres de Lleida

05/10/2020

La iniciativa inclourà 71 activitats en 43 poblacions de la demarcació amb la voluntat de fer arribar la música a tots els racons del territori

El festival ha estat presentat aquesta divendres pel president de la Diputació, Joan Talarn, que ha definit la formació com “un dels actors culturals més dinàmics de Lleida”

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presidit aquest divendres la presentació del Festival de Música OJC-Terres de Lleida, que se celebrarà a tot el territori lleidatà i adaptat a les circumstàncies causades per la Covid-19.

La presentació, celebrada a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, ha comptat amb la participació del regidor de Cultura de la Paeria de Lleida, Jaume Rutllant, del director dels Serveis Territorials de Cultura, Miquel Àngel Cullerés, i del director de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, Alfons Reverté, a més de la presència de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.

En la seva intervenció, Joan Talarn s’ha referit a l’Orquestra Julià Carbonell com “un dels actors culturals més dinàmics de les comarques ponentines”, una formació que “enguany compleix els 18 anys de vida i que, per això, es podria dir que arriba a la seva majoria d’edat. Ho fa en un estat de salut immillorable, com ho va demostrar en el concert ‘Essencial’, celebrat el passat 6 de setembre a la Seu Vella de Lleida i que quedarà en la història, i ho torna a evidenciar ara “reinventant-se” i “transformant la seva temporada en un Festival, la qual cosa significa que, en lloc d’anar lligant concerts rere concerts, ha conformat una oferta amb un discurs compacte per a fer allò que sap fer com ningú des de fa 18 anys: fer arribar la música a tots els racons del nostre territori”.

Talarn també ha remarcat la col·laboració de totes les institucions en el projecte, fet que demostra l’aposta decidida del territori per l’Orquestra Julià Carbonell. Així, el president ha explicat que “tots hem tingut la voluntat de recuperar la situació de normalitat”. Així, fent referència a les aportacions pressupostàries, Talarn ha assegurat que la cultura és molt important i que aquesta situació complexa “no ha de justificar que es facin retallades en els pressupostos en segons quins àmbits, com el de la cultura”. 

Per la seva banda, Jaume Rutllant ha agraït l’esforç de l’Orquestra Julià Carbonell, tant pel Festival com per la capacitat d’adaptar-se a les circumstàncies. Rutllant ha explicat que aquest Festival transmet “la funció social innegable en el territori” i té la capacitat d’arribar a públics molt diversos, ja que “sou capaços de fer petits, mitjans i grans formats per adaptar-vos a tots els espais”, per acabar assegurant que, en definitiva, “es garanteix l’exercici dels drets culturals a la capa més amplia de la ciutadania”.

Miquel Àngel Cullerés ha felicitat l’orquestra tant pels 18 anys com pel festival, i ha agraït el treball fet i l’esforç realitzat. Cullerés ha ressaltat “el canvi de mirada en positiu que demostra la marca de qualitat de l’Orquestra Julià Carbonell i de prestigi a nivell de territori i país”.

Per la seva part, Alfons Reverté ha aprofundit en el programa d’un festival que naix amb la voluntat de demostrar que la cultura és viva i segueix activa malgrat les circumstàncies. Amb la vocació d’arribar a tots els públics, Reverté ha explicat que “teníem clar que el que anàvem a fer era posar la música al servei de tothom”. Aquesta iniciativa musical única, que es desenvoluparà amb els màxims protocols de seguretat durant el darrer trimestre de l’any i en algun cas al gener del 2021, comptarà amb 71 activitats que tindran lloc en 43 poblacions de tot el territori lleidatà.

S’articularà en un seguit de concerts agrupats en diferents àrees temàtiques per tal d’arribar a totes les capes de la societat. Així, hi haurà 14 concerts de cambra de petit format, 7 de mitjà format i 3 de gran format. Aquests tres concerts oferiran una proposta inspirada en les danses que històricament s’han ballat al llarg del curs del riu Segre, en una versió que n’ha fet el músic mollerussenc Rafael Moreno, i tindran lloc a Cervera (15 de novembre), l’Auditori Enric Granados de Lleida (22 de novembre) i l’església de la Mare de Déu de la Ribera de La Pobla de Segur (20 de desembre). Pel que fa als 7 concerts de mitjà format es faran a Almatret, Organyà, Bellaguarda, Pinós, Alfarràs i dos a Lleida, mentre que els de petit format tindran com a escenaris Torre-serona, Alòs de Balaguer, Biosca, Esterri d’Àneu, Vilanova de l’Aguda, El Pont de Suert, Esterri de Cardós, Oliana i diferents punts de la ciutat de Lleida.

També es desenvoluparà l’anomenat ‘Un matí d’Orquestra-Apropa Cultura’, un projecte conjunt entre l’OJC i Apropa Cultura que combina tallers de música liderats per un musicoterapeuta i audicions musicals à càrrec de diverses formacions musicals de l’OJC. Els destinataris són persones vulnerables de centres amb discapacitat intel·lectual o gent gran amb dependència i/o Alzheimer. Pilar Planavia, Robert Canela, el Trio Scherzo i Sporadik Brass col·laboren en una iniciativa que viatjarà a Lleida, La Seu d’Urgell, Juneda, Balaguer, Cervera, Solsona i Mollerussa.

Una altra activitat a destacar és ‘L’OJC a les aules’, amb 12 sessions que viatjaran a centres escolars de la Noguera, la Segarra i el Segrià (amb ‘El viatge d'en Gustav’) i la Cerdanya, l’Urgell i les Garrigues (amb ‘A3 d'Orquestra’), tot plegat dins un nou projecte pedagògic per tal que els centres educatius més petits i allunyats de les grans poblacions puguin gaudir a les seves pròpies aules del mestratge de l’OJC.

Tampoc no cal oblidar l’activitat de l’Orquestra Infantil Julià Carbonell de les Terres de Lleida dins del marc del Projecte Pedagògic de la formació, que té com a objectiu oferir als nens i nenes estudiants de música dels darrers cursos de Grau Elemental i inici de Grau Professional, de les Escoles de Música i Conservatoris de tota la demarcació, l’oportunitat de realitzar un treball orquestral de qualitat, lúdic i engrescador. L’Orquestra Infantil oferirà a més un concert l’11 d’octubre a Oliana.

En el següent link es pot visionar el vídeo promocional de l’Orquestra Julià Carbonell:

https://igorstudio.wetransfer.com/downloads/8f37adb2db757c66e55fba01ddf0...