Lola Abelló dona veu a les dones que van viure la Guerra Civil des de la rereguarda del front al seu llibre ‘L’arc de la perdiu’  

04/05/2023
L’obra s’ha presentat aquest dijous a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dijous la presentació del llibre ‘L’arc de la perdiu’, de Lola Abelló Planas.

Editat per Bresca Editorial, a ‘L’arc de la perdiu’ l’escriptora Lola Abelló reconstrueix la realitat silenciada de les dones que es van quedar a casa a la rereguarda del front durant la Guerra Civil, i que van garantir la continuïtat de la vida quotidiana, l’alegria, l’esperança i la cultura.

Ho fa a través de les cartes del seu pare, enviades des d’un camp de concentració franquista, i de fotografies i documents del passat familiar, proposant una perspectiva, poc narrada fins ara, que permet trencar el silenci de tantes famílies, després de la Guerra Civil, tenallades entre la por i la salvaguarda dels fills. Es tracta, doncs, de posar en valor el punt de vista de les dones sobre la guerra, ajudant a recuperar el relat de les que la van viure a casa nostra, i recuperant així mateix la memòria d’uns fets històrics que tant van marcar la nostra realitat.

Nascuda el 1949 a Barcelona i trempolina d’adopció, Lola Abelló és llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació. Va començar el doctorat en Lingüística i Comunicació i va dedicar tota la vida a l’educació en diverses vessants: escola, recerca, televisió, ràdio i mestra a l’escola Valldeflors de Tremp fins a la jubilació. Implicada en el voluntariat i col·laboradora de l’IEI, ha estat regidora de l’Ajuntament de Tremp i actualment és Secretària d’Educació, Universitats, Ciència i I+D+I del PSC Comarques de Lleida, Pirineu i Aran. Des de fa quatre anys assisteix al taller d’escriptura autobiogràfica del CDL, on han editat un llibre coral: ‘La darrera pàgina’.