Lleida acollirà per primera vegada la gala dels premis catalans de referència de la música en directe

02/11/2022
Els Premis ARC es lliuraran a La Llotja de Lleida el 30 de novembre en una jornada que inclourà una sessió coworking per acostar programadors i promotors

Així ho ha anunciat la vicepresidenta de la Diputació i de l'IEI, Estefania Rufach, durant la presentació dels guardons, que per primer cop viatjaran a fora de Barcelona

La Pegatina, Stay Homas, Suu, Pelukas, Banda Neon, La Principal de la Bisbal, L'Orquestra Maravella, Dámaris Gelabert, la Festa Major de Lleida i els lleidatans Emlant, entre els aspirants als diferents guardons

La vicepresidenta de la Diputació de Lleida i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha participat aquest dimecres en la presentació dels Premis ARC (Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya). L'acte s'ha celebrat al Teatre de La Llotja, el mateix escenari que el proper 30 de novembre acollirà la gala de lliurament d'uns guardons que per primera vegada a la història se celebraran fora de Barcelona.

A més d'Estefania Rufach, la presentació d'avui ha comptat amb la participació de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i de la presidenta de l'ARC, Raquel Bassas, en acte en què han donat a conèixer els nominats als premis ARC d'enguany així com les novetats que envoltaran a la jornada de l'entrega dels premis, que serà presentada pel showman Ferran Aixalà a La Llotja.

En la seva intervenció, Estefania Rufach ha felicitat els organitzadors dels premis pel fet que, "per primera vegada, aquesta gala dels premis de la industria musical en directe surt de Barcelona, i serà Lleida la primera parada de la que confiem serà una descentralització imparable d'aquesta organització".

La vicepresidenta ha remarcat que, de cara als guardons de l'ARC, la col·laboració va "més enllà d'una gala de lliurament de premis que tindrà accent lleidatà", de manera que "hem ajudat a definir tota una jornada de treball amb sessions de coworking per tal que ajuntaments i promotors puguin posar-se en contacte". "Amb aquesta jornada –ha afegit Rufach– volem trencar barreres i que programadors i promotors puguin avaluar propostes diferents a les que fins ara tenien en benefici de les persones que estimen les festes dels seus pobles i les volen cada vegada més lluïdes", perquè "disposar d'activitats culturals dignes ajuda també ajuda fer arrelar projectes de vida als nostres municipis".

Aquesta jornada de treball estarà coorganitzada, doncs, per ARC juntament amb l'Institut d'Estudis Ilerdencs i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida amb la principal finalitat de posar en contacte directe els professionals i les empreses del sector amb els responsables tècnics i polítics de l'administració pública local. L'esdeveniment funcionarà com una jornada de Networking, en què els ajuntaments exposaran les seves necessitats i el sector oferirà solucions a aquestes, amb la finalitat de potenciar la contractació artística a la província de Lleida, generar activitat econòmica en el territori i oportunitats de negoci pels artistes, les empreses del sector i tota la seva cadena de valor.

Els Premis ARC són els guardons atorgats anualment per l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya. El seu objectiu consisteix a promocionar i donar visibilitat i valor a la indústria de la música en directe feta a Catalunya, de la qual han esdevingut els premis de referència. Es poden presentar i ser candidats a nominats i guanyadors, artistes catalans o que resideixin a Catalunya i entitats catalanes que hagin destacat per sobre de la resta o mereixin un reconeixement per l'activitat duta a terme durant la temporada anterior.

Durant la presentació d'avui, s'han revelat els noms dels nominats d'enguany en les seves diferents categories. També s'ha destacat l'impuls que es vol donar des de les institucions i l'associació ARC per contribuir a la descentralització i equiparació cultural del territori i garantir l'accés a la cultura per igual a tota la societat catalana.

L'acte de lliurament representa un punt de trobada de tot el sector en el qual es reuneixen els principals artistes del país, els seus representants, els promotors de concerts públics i privats, les administracions públiques, els mitjans de comunicació més importants, les associacions més representatives, els proveïdors del sector de la música en directe i el públic en general.

Enguany, els Premis ARC arriben a la 20a edició en un context d'optimisme i recuperació del sector. Durant tots aquests anys, s'han atorgat més de 230 guardons que constitueixen una crònica de la música catalana des del 2001 fins a l'actualitat. Aquest fet, juntament amb les actuacions destacades que cada any se celebren durant l'entrega de premis i la importància dels artistes guardonats, desperta l'interès del tot el sector privat, de les administracions públiques i dels principals mitjans de comunicació.

La 20a edició dels Premis ARC compta amb un total de 43 nominats, que opten a guanyar el reconeixement a la millor programació musical, a l'artista revelació de la temporada, la millor gira, o el millor programa musical, entre d'altres. El guanyador de cadascuna de les categories serà escollit mitjançant les votacions que duran a terme els associats d'ARC. Així doncs, un cop presentades totes les propostes, han estat seleccionats els següents nominats:

Millor gira d'artista o grup d'autoria pròpia:
· Buhos

· La Pegatina

· Stay Homas

· Suu

Millor gira de grup de versions o tributs:
· Abba The New Experience

· Banda Neon

· Pelukass

· Versió Impossible

Millor gira d'orquestra o grup de ball:
· Cafè Trio

· Cobla-orquestra Montgrins

· La Principal de la Bisbal

· Orquestra Maravella

Millor gira d'artista o grup per a públic infantil o familiar:
· Concerts pels més menuts

· Dàmaris Gelabert

· Landry

· Reggae per Xics

Millor gira internacional d'artista o grup:
· Balkan Paradise Orchestra

· La Pegatina

· Les Karamba

· Muyayo Rif

Millor gira d'artista o grup de jazz, música clàssica o música tradicional:
· Desconcert d'Orthemis Orquestra

· Les Anxovetes

· Andrea Motis

Artista o grup revelació:
· Emlan

· La Fúmiga

· Lluna Ki

· The Tyets

Millor programació d'espai musical o sala de concerts:
· L'Oncle Jack

· La Nau

· Sala Taro

· Sidecar

Millor programació de festival i/o cicles de concerts:
· Festival Acústica

· Festival Jardins Pedralbes

· Porta Ferrada

· Tarragona Music Festival

Millor programació de festa major:
· Festa Major de Calella

· Festa Major de Lleida

· Festes de Santa Tecla

· Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls

Millor periodista o programa musical:
· Esteban Linés

· Sergi Sánchez

· La cinta de Möbius

· Josep Martín