L’Institut d’Estudis Ilerdencs tanca Òc Cultura amb un taller de cant i un concert del grup musical i artístic Blu l’Azard

28/10/2022
La Secció d'occità aranès de l'IEI ha estat al capdavant d'una iniciativa que, mitjançant quatre propostes, ha donat a conèixer la cultura, la història i la llengua occitanes



L'Institut d'Estudis Ilerdencs ha clausurat aquest divendres una nova edició d'Òc Cultura, una iniciativa organitzada per la Secció d'occità aranès de la casa que, mitjançant quatre jornades, ha proposat un viatge a través de la cultura, la història i la llengua occitanes.

En aquesta darrera entrega, el protagonisme ha estat per al grup musical i artístic Blu l'Azard, una formació que es nodreix de la tradició polifònica dels Alps occidentals i del cant creatiu i la improvisació. En aquesta ocasió, Blu l'Azard ha ofert a l'Aula Magna de l'IEI un taller de cant polifònic creatiu i un concert. El taller era obert a totes les edats i nivells d'experiència i es basava en el repertori de la tradició oral, mentre que durant el concert han convidat el públic a fer un viatge pel seu particular món sonor, caracteritzat per la mescla entre tradició, nova creació i performance.

Òc Cultura s'ha celebrat enguany sota l'epígraf 'Sens racinas, pas de flors' ('Sense arrels, no hi ha flors'), un proverbi popular que sintetitza què és viure en la contemporaneïtat a Occitània: beure de la tradició, per innovar i crear en el present. El cicle partia de la singularitat territorial occitana i, a través d'una visió en 360 graus (conversa, debat, poesia, cant i música) ha donat veu a les cultures de tots els territoris occitans: des de l'Aran, fins a les Valadas del Piemont, passant per la Gascunya i la Provença.

La programació d'Òc Cultura ha inclòs, a més de l'actuació d'avui, la presentació de l'Antologia poètica 'Paraulas de hemnas', de la dona-poeta Paulina Kamakine; 'Rodín en concert: Pantais Clus', amb el poeta i artista multidisciplinari Rodín Kaufmann; i la conversa 'Trebalhar entara llengua: era bua en esperit', amb Alidé Sans, cantant i activista aranesa, i el traductor Antoni Nogués.