L’Institut d’Estudis Ilerdencs indaga en les possibilitats que ofereix el dret com a eina per preservar el medi ambient

14/04/2023
La jornada ‘Protecció Jurídica del Medi Ambient’ ha ofert les xarrades de José Luis Gordillo i Laura Salamero, i una taula rodona amb Santi Solsona, Ramon Queralt i Oriol Berenguer

 
L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest divendres la jornada ‘Protecció Jurídica del Medi Ambient’, organitzada per la Secció de Ciències Jurídiques i  Econòmiques de la casa.

La jornada ha volgut donar respostes a diferents qüestions relacionades amb l’emergència climàtica, una problemàtica que ens està fent prendre consciència dels límits mediambientals del planeta. Aquesta conscienciació s’ha traduït en l’activació de diferents moviments que tenen com a objectiu capgirar les polítiques públiques per tal que aquestes esdevinguin efectivament protectores. D’altra banda, s’estan explorant escletxes jurídiques que podrien situar el dret com una eina vàlida per protegir el medi ambient, tant per a nosaltres com per a les generacions que vindran.

Aquests i altres punts s’han dut a debat en una jornada que ha començat amb la xarrada ‘El dret al medi ambient de les generacions futures’, a càrrec de José Luis Gordillo (UB), professor de Filosofia del Dret. A continuació ha estat el torn per a Laura Salamero (UdL), professora de Dret Administratiu, que ha parlat sobre ‘El Dret com a eina de protecció del Medi Ambient’.

La jornada s’ha tancat amb la taula rodona ‘La resposta jurídica a les agressions al territori de les terres de Lleida’, moderada per Oriol Berenguer, advocat en Dret Alimentari i membre de la Secció de Ciències Jurídiques i  Econòmiques de l’IEI, i en què hi han intervingut Santi Solsona, advocat especialista en Dret Ambiental, i Ramon Queralt, consultor ambiental.