L’Institut d’Estudis Ilerdencs impulsa el Catàleg Tardor a Escena per reactivar el sector cultural en poblacions de menys de 3.000 habitants

06/10/2020
La iniciativa posa a l’abast dels ajuntaments, a un preu reduït gràcies a l’aportació de 25.000€ de l’IEI, les creacions de catorze companyies lleidatanes
L’Associació Territori a Escena Lleida és al darrere d’un projecte que vol afavorir els pobles que solen presentar més limitacions i carències en aquest àmbit 
El Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimarts la presentació del Catàleg Tardor a Escena, un projecte que pretén reactivar els espectacles culturals en poblacions de menys de 3.000 habitants del territori posant al seu abast les creacions de catorze companyies lleidatanes a preu reduït gràcies al suport de l’IEI.

L’acte ha comptat amb la participació d’Estefania Rufach, vicepresidenta de l’IEI, Joan Josep Ardanuy, director de l’IEI; de Ramon Caballol, el president de l'Associació Territori a Escena Lleida, i de David Lesan, coordinador de projectes d’aquesta mateixa entitat.
En la seva intervenció, Rufach ha afirmat que des de l’IEI es vol “donar sortida a totes les companyies que formen part d’aquesta associació perquè vagin al territori de Lleida i demostrin que la cultura és segura i animar d’aquesta manera als ajuntaments a programar i donar activitat cultural al territori”. La cultura va ser declarada bé essencial i en aquest sentit, Rufach ha felicitat l’Associació Territori a Escena per la seva creació, i empenta. 

Per la seva banda, David Lesan ha volgut agrair a l’Institut d’Estudis Ilerdencs pel suport integral al teixit cultural en totes les seves representacions i per les línies d’ajut, l’impuls i la col·laboració. Així, ha explicat que aquest catàleg té l’objectiu “d’esdevenir servei i recurs a nivell cultural i oferir una programació estable tot i la situació actual”. 
Sota el lema ‘Omplim la tardor de Cultura 2020’, el Catàleg Tardor a Escena presenta una proposta d’espectacles culturals de proximitat per a poblacions de menys de 3.000 habitants de la província de Lleida. Els ajuntaments interessats en beneficiar-se del projecte poden gaudir dels espectacles que formen el catàleg a uns preus reduïts gràcies a l’ajut del IEI.

Els objectius d’aquesta iniciativa són promocionar l’acció cultural que es fa des de les terres de Lleida a partir d’una acció diversificada i multidisciplinària a l’abast dels ajuntaments, posar en relleu les propostes d’arts escèniques locals, potenciar el seu consum, crear circuit i generar xarxa, així com esdevenir un recurs de proximitat per a ens públics i agents en matèria de programació cultural.
En aquesta iniciativa es busca, sobretot, reactivar el sector cultural en poblacions lleidatanes de menys de 3.000/2.500 habitants, que són les que més carències i febleses presenten en aquest àmbit. Concretament, es posa al seu abast un catàleg amb una cartellera d'espectacles de les companyies del TELL, en aquest cas 19 espectacles de 14 companyies lleidatanes, una gran diversitat de propostes escèniques que podran programar fins al 31 de desembre del 2020.
El projecte comptarà amb un total de 32 actuacions repartides per les 14 comarques que formen la província de Lleida amb la intenció de realitzar dues actuacions a cada comarca. L'IEI farà una aportació de 25.000€ al projecte, uns diners que seran repartits a parts iguals entre les 14 companyies del projecte amb un import de 1.377€. Aquest import serà destinat exclusivament a subvencionar els catxets dels espectacles per abaratir el cost per l'ajuntament. Cada companyia decideix el nombre d’actuacions en funció del catxet de l'espectacle.

Les companyies que formen part del catàleg són Sac Espectacles (amb l’obra ‘Danscircant’), El Sidral (‘L’aneguet lleig’ i ‘Històries impossibles), Mai tant teatre per a tothom (‘No ploris!’ i ‘Els pastorets de la muntanya’), Nurosfera (‘Solitud a Stromboli’), Improvistos Krustys Show (‘Beatbox Circ’ i ‘Tot és possible’), La Cremallera Teatre (‘Estanis, l’home dels oficis’), Companyia Els Salats (‘La gran festa’), Alea Teatre (‘Atlantis’), Miscel·lània Teatre (‘Il·lia’), Talia Teatre (‘El Patufet Valent’), La Pantomima (‘M’he portat bé’), Nopatiskos Teatre (‘Passem una estona?’), Efimer (‘Traps’), Sound de Secà (‘Emorio’) i Mag Lari (‘Una nit amb el Mag Lari’).

Cal recordar que l’Associació Territori a Escena Lleida (TELL) és una entitat sense afany de lucre de caràcter professional en el sector de la programació cultural i les arts escèniques. En l’actualitat formada per 14 companyies lleidatanes amb una àmplia trajectòria professional al territori en les especialitats de les arts de carrer, el teatre, el circ, els titelles i la música.