L’Institut d’Estudis Ilerdencs convida a fer un recorregut per la història de la infermeria

12/12/2022
És l'eix d'una mostra organitzada pel Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida en motiu del seu centenari

L'Institut d'Estudis Ilerdencs acull des d'aquest dilluns l'exposició 'Infermeres en la memòria. La força invisible d'una professió', una mostra que s'emmarca dins la celebració del centenari del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL, 1921-2021). L'exposició es podrà visitar fins al 18 de febrer vinent a la Zona Zero de l'IEI.

L'acte inaugural ha començat amb la benvinguda a càrrec de la vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach. A continuació, Miquel Àngel Calderó, secretari del Col·legi, ha ofert una introducció al centenari d'aquesta entitat i ha donat pas als parlaments de Montserrat Gea, directora general de Professionals de la Salut del Departament de Salut de la Generalitat, a Montse Pifarré, regidora de Recursos Humans, Hisenda i Salut de l'Ajuntament de Lleida; i Mercè Porté, presidenta del COILL. Finalment, Glòria Gallego i Carme Torres, comissàries de l'exposició, infermeres, historiadores i membres de l'associació FEBE d'Història d'Infermeria en llengua catalana, han ofert una introducció a l'exposició, a la qual acte seguit han efectuat una visita guiada. A l'acte també hi ha assistit el director de l'IEI, Joan Josep Ardanuy.

La vicepresidenta Estefania Rufach ha començat la seva intervenció donant les gràcies a totes i tots els presents i explicant que aquesta exposició "ens fa tirar la mirada enrere, fent un repàs per la història", i dona a conèixer la infermeria. Una professió que, com ha dit Rufach, "a vegades viu a l'ombra d'altres, però que sense ella el món sanitari no seria el mateix". Així, ha volgut agrair als professionals "la força invisible" que han portat a terme durant tots aquests anys. Rufach ha recordat els dos anys de pandèmia viscuts on s'ha demostrat que "infermeria va més enllà que la professió".

La mostra examina la història de les infermeres i de la professió des de principis del segle XIV fins a la creació de la diplomatura universitària, l'any 1977. A partir d'un discurs elaborat per conduir el visitant, diferents panells basats en un ampli fons documental i iconogràfic guien el recorregut cronològic de la mostra, amb especial atenció als territoris de llengua catalana i a la història de les infermeres de les Terres de Lleida.

L'exposició recull el patrimoni històric, tant material com immaterial, de la infermeria i es completa amb objectes que han format part de la pràctica professional de matrones, practicants, ATS i infermeres, així com diverses indumentàries utilitzades en diferents èpoques i àmbits de cura.

En la seva estrena a Ponent, l'exposició incorpora al discurs la singularitat i el desenvolupament de la Infermeria a la província de Lleida. Així, la història local de les Infermeres de Lleida s'estructura en tres blocs, el primer d'ells dedicat a la infermeria religiosa i les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, vinculades en els seus inicis a l'Antic Hospital de Santa Maria (actual IEI i seu de l'exposició); el segon, a l'educació infermera a Lleida, amb figures com la de l'Ajudant Tècnic Sanitari (ATS, 1950), la Dama Infermera Voluntària de Creu Roja i la Dama Infermera de Sanitat Militar; i un tercer plafó que recull les diferents nomenclatures professionals i del mateix col·legi, entre els anys 1921 i 2021.

La mostra, que oferirà un servei de visites guiades als grups interessats, està coorganitzada per l'Associació FEBE d'investigadores, investigadors i docents d'Història d'Infermeria en llengua catalana i el COILL, amb el suport del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL) i l'IEI.