L’Institut d’Estudis Ilerdencs continua amb el seu recorregut per Òc Cultura amb la taula rodona ‘Càtars i trobadors’

29/11/2021
Els professors de la UdL Joan J. Busqueta i Isabel Grifoll han protagonitzat la segona de les quatre activitats programades dins aquesta iniciativa

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dilluns el segon dels actes programats dins Òc Cultura, una iniciativa que al llarg de tota la setmana proposa un viatge a través de la cultura, la història i la llengua d’òc.

La sessió d’avui ha consistit en la taula rodona ‘Càtars i trobadors’, i ha comptat amb la participació de Joan J. Busqueta, professor d’Història Medieval a la Universitat de Lleida, i Isabel Grifoll, professora de Literatura Catalana a la Universitat de Lleida, actuant com a moderadora Mariona Miret, coordinadora d’Òc Cultura.

La taula ha tractat temes com ara el pes d’Occitània i de les famílies càtares en la Lleida feudal del segle XII a nivell econòmic, cultural i polític, així com el llegat dels trobadors a la cultura europea, tot destriant aquells components que han esdevingut essencials per a la conformació de les societats occidentals, amb una especial atenció a la veu de les trobairitz. Tot plegat en una sessió que s’ha centrat en un moment cabdal de l’Edat Mitjana i que ha fet anar de la mà història i literatura.

Joan J. Busqueta, professor d’Història Medieval de la UdL, actualment és vicerector de cultura i extensió universitària de la UdL. Ha orientat la seva recerca cap a la Baixa Edat Mitjana, especialment en l’àmbit de les institucions i el de la Història social, i, específicament, de la Història de Lleida i de la seva Universitat, l’antic Estudi General, temes que són majoritaris en la seva producció bibliogràfica més recent.

Per la seva part, Isabel Grifoll Àvila és professora de literatura catalana i literatures romàniques. Els àmbits d’estudi preferents en què desenvolupa la seva investigació són la lírica i la narrativa de tradició romànica, els autors en llengua catalana dels segles XIV i XV i, per extensió, la producció cultural a la Corona d’Aragó durant el període tardomedieval.

Els actes d’Òc Cultura es van iniciar aquest dissabte amb la visita guiada ‘La Lleida occitana’, que va ser conduïda i comentada per l’historiador Josep Tort i va recórrer diferents punts de la ciutat de Lleida. Les activitats seguiran aquest dimecres, també a l’Aula Magna de l’IEI a les 18.00 hores, amb l’espectacle musicoteatral ‘Les trobairitz, trobaires en femení’. Òc Cultura acabarà el divendres 3 amb la projecció del film ‘Bogre, la gran heretgia europea’ (V.O. multilingüe, amb subtítols en català), un documental històric del reconegut Fredo Valla que es podrà veure a les 16.30 hores a l’Screenbox Lleida.

El projecte Òc Cultura està vehiculat a través de la Secció d’occità aranès de l’IEI i coordinat per Mariona Miret, i busca donar resposta a qüestions com qui eren els càtars i per què són tan importants en la història d’Occitània, quin impacte van tenir a la ciutat de Lleida, la gran civilització dels trobadors, quin paper hi van tenir les dones, etc.

Podeu consultar el programa complet d’Òc Cultura a: https://bit.ly/3HJZz6T.