L’Institut d’Estudis Ilerdencs celebrarà l’Any Palau Ferré amb una exposició que descobreix els vincles lleidatans de l’artista

21/02/2022
La mostra s’inaugura aquest dimecres a la Zona Zero i es podrà veure fins al 3 d’abril. Inclou la primera versió d’una escultura icònica de la Seu d’Urgell o un quadre pintat per al monestir de Vallbona

 

L’Institut d’Estudis Ilerdencs inaugurarà aquest dimecres l’exposició ‘Palau Ferré. Vincles essencials’, dedicada a la relació que el pintor cubista Maties Palau Ferré (1921-2000) va tenir amb Lleida. La mostra se celebra en el marc de l’Any Palau Ferré, que commemora el centenari del naixement de l’artista, que va ser conegut com “el pintor que cremava els seus quadres”.

‘Palau Ferré. Vincles essencials’ es podrà veure a la Zona Zero de l’IEI fins al 3 d’abril vinent. L’exposició ofereix una mirada panoràmica dels nexes que Palau Ferré va tenir amb Lleida, i compta amb el suport del Museu de Cervera, el Museu Tàrrega Urgell i el Museu de Cambrils. 

Les obres d’art seleccionades per a la mostra de l’IEI formen part de col·leccions particulars vinculades a la demarcació lleidatana i mai abans havien estat exposades: pintures a l’oli, ceres, tintes xineses, ceràmiques i escultures de l’artista, a més de fotografies històriques i documents d’hemeroteca. Hi destaquen la primera versió d’una escultura icònica de la Seu d’Urgell, un quadre pintat per al Monestir de Vallbona, figures femenines, paisatge, fruita i coloms, i gerros i escultures.

La mostra se celebra en el marc de l’Any Palau Ferré, una commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya que inclou un total de 20 exposicions temàtiques diferents en museus i espais culturals i 100 actes territorials arreu del país en col·laboració amb ajuntaments, biblioteques, entitats i ONG.

Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) va ser un pintor, escultor i ceramista. Format a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, Palau Ferré va ser un artista molt influït pel cubisme picassià, per la Barcelona dels Salons d’Octubre i pels anys viscuts a París, a les dècades dels cinquanta i dels seixanta. També va exposar als Estats Units. Vinculat als valors de la pau, la llibertat i la solidaritat, va col·laborar amb diverses ONG i va donar suport a projectes socials i culturals. Conegut com “el pintor que cremava els seus quadres”, és un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX.