L’Institut d’Estudis Ilerdencs aborda les relacions botàniques entre València i Lleida a partir de la figura de Pius Font i Quer

26/04/2022
L’Aula Magna ha acollit un debat en què hi han pres part Jaime Güemes, director del Jardí Botànic de la Universitat de València, i Joan Pedrol, coordinador de la Secció de Botànica de l’IEI

‘Relacions botàniques entre València i Lleida. Pius Font i Quer i la botànica valenciana’ ha estat el títol del debat celebrat aquest dimarts a l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

L’acte s’ha celebrat a l’Aula Magna i ha comptat amb la participació de Jaime Güemes, director del Jardí Botànic de la Universitat de València (JBUV), i de Joan Pedrol, coordinador de la Secció de Botànica de l’IEI. El debat s’ha emmarcat dins els actes de l’Any Joan Fuster a Catalunya.

La sessió ha buscat aprofundir en les connexions entre València i Lleida pel que fa al món de la botànica, i ho ha fet a partir de la figura de Pius Font i Quer, el botànic lleidatà que dona nom al jardí botànic i arborètum que forma part del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida.

Nascut a la capital del Segrià el 1888, Font i Quer va ser el primer director de l’Institut Botànic de Barcelona, a més de fundador del Jardí Botànic de Montjuïc, annex a l'Institut. Les seves recerques van incrementar considerablement el coneixement de les plantes i bolets a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol, amb especial incidència al sud del País Valencià. En aquest sentit, també va ser un gran formador i divulgador de la terminologia botànica popular i científica en llengua catalana i castellana.

De la figura de Font i Quer i d’altres aspectes n’ha parlat Jaime Güemes, doctor en Biologia i conservador de col·leccions científiques i que, a més, és especialista en botànica sistemàtica (taxonomia, morfologia, nomenclatura, filogènia) i en conservació de flora amenaçada (biologia reproductiva, diversitat genètica, dinàmica de poblacions, llistes roges). Güemes ha publicat més d’un centenar de treballs d’investigació en revistes nacionals i internacionals i ha participat en més de 50 projectes i contractes d’investigació, la majoria com a investigador principal, sobre sistemàtica, conservació i bases de dades de col·leccions científiques. És també un expert en gestió i direcció de societats científiques, i membre del Consell Científic Assessor de Flora Silvestre de la Generalitat Valenciana i assessor del Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana. A més, ha estat professor associat de la Universitat de València (2007-2013), professor del Màster de biodiversitat del Centre Iberoamericà de la Biodiversitat de la Universitat d’Alacant (2002-2016) i ha dirigit diverses tesis doctorals i treballs fi de grau.