L’IEI recorda el naixement de la fotografia amb una visita a l’Espai Porta i als dipòsits de la Caparrella dels fotògrafs més veterans

19/08/2021
Manel Rey, Enric Rodríguez, Jordi Antón, Josep Gòdia, Manel Cugat, Toni Prim, Josep Porta i Jordi Gómez van participar en una trobada històrica.

Van compartir experiències i anècdotes, a més de conèixer la tasca que du a terme l’Arxiu Fotogràfic de l’IEI de la mà de Josep Ignasi Rodríguez, que n’ha estat responsable durant més de trenta anys.

 

Aquest dijous es commemorava a tot el món el naixement de la fotografia, i l’Arxiu Fotogràfic de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ho va celebrar amb una visita a l’Espai Porta i als dipòsits de fotografia de la Caparrella.

L’activitat va comptar amb uns convidats molt especials: alguns dels membres més veterans de l’Associació de fotògrafs professionals de les Comarques de Lleida, creada l’any 1977 i que, a través de la seva mirada, han immortalitzat la història del territori lleidatà.

Així doncs, es va poder gaudir de la companyia de Manel Rey, Enric Rodríguez, Jordi Antón, Josep Gòdia, Manel Cugat, Toni Prim, Josep Porta i Jordi Gómez. També hi van ser presents Xavier Goñi, fins fa pocs mesos responsable del Servei de Reproducció d’Imatges de la UdL, i Josep Ignasi Rodríguez, responsable de l’Arxiu Fotogràfic de l’IEI durant més de trenta anys. Va ser, doncs, una trobada històrica propiciada per una efemèride, ja que el 19 d’agost de 1939 es presentava a l’Acadèmia de les Ciències de França el daguerreotip. 

A banda de reunir aquests noms il·lustres i de convidar-los a compartir experiències i anècdotes, l’objectiu de la trobada també era el d’ensenyar-los la tasca que du a terme l’Arxiu Fotogràfic de l’IEI. Així, el fet de veure en primera persona que la feina que han realitzat molts dels seus companys al llarg dels anys s’ha posat en valor i està sent d’utilitat a la ciutadania, els va sorprendre molt gratament.

De fet, molt sovint passa que el mateix fotògraf no dona valor al seu llegat, i creu que no interessarà a ningú, i això fa, fins i tot, que alguns d’ells hagin optat per destruir el seu fons un cop tancat el negoci. Les institucions públiques són responsables d’evitar aquestes pèrdues irreparables, una tasca a la qual des de l’IEI es dona molt valor i s’hi destinen molts esforços.