L’IEI proposa un Sant Jordi de ciència i art amb el muntatge ‘El gos que mira la Lluna’ tot homenatjant Joan Oró i Josep Vallverdú

21/04/2023
El president Joan Talarn ha visitat una instal·lació que vol expressar el desig de l’IEI: una diada per celebrar la cultura i la creació, sigui quina sigui la seva forma d’expressió

‘El gos que mira la Lluna’ és el títol del muntatge amb el qual l’Institut d’Estudis Ilerdencs vol celebrar enguany la diada de Sant Jordi. La proposta s’ha instal·lat al Pati de l’IEI, on es podrà visitar al llarg d’aquests dies, i vol ser un homenatge a dos de les figures més emblemàtiques de la ciència i les lletres lleidatanes, Joan Oró i Josep Vallverdú.

El muntatge ha rebut aquest dijous la visita del president de la Diputació de Lleida i de l’IEI, Joan Talarn, acompanyat de la vicepresidenta, Estefania Rufach. Tots dos han pogut gaudir de la poètica imatge del gos que mira la Lluna, i que de vegades fins i tot li lladra, en el que vol ser la metàfora de l’IEI de cara a aquest Sant Jordi: una diada per celebrar la cultura i la creació, sigui quina sigui la seva expressió.

De fet, ciència i art utilitzen els mateixos mecanismes creatius, tot i que puguin semblar distants. Joan Oró i Josep Vallverdú, científic i literat, en són l’exemple perfecte. Cadascú des del seu lloc, observadors de la realitat per traduir-la amb un llenguatge propi. És per això que han estats els escollits per completar aquesta proposta, que recull una frase escollida de cadascun d’ells: “L’univers somiat sempre serà únicament objecte de desig”, diu Vallverdú. “Els llenguatges biològics són més simples que els llenguatges humans”, diu Joan Oró. Tan lluny i tan a prop.