L’IEI posa en marxa el projecte ‘Entre vistes. Converses de fotografia’ per salvaguardar la memòria dels professionals d’aquest àmbit de diferents èpoques i gèneres

31/08/2023
S’articularà mitjançant converses amb els fotògrafs o amb familiars propers que tindran com a resultat un vídeo que es podrà veure al canal de YouTube de l’IEI i també a la web

Josep Porta Ballespí, membre d’una nissaga de fotògrafs lleidatans, serà el protagonista de la primera de les converses

 

La Secció de Fotografia i Audiovisuals de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, juntament amb l’Arxiu Fotogràfic de la casa, ha iniciat el projecte ‘Entre vistes. Converses de fotografia’, una iniciativa té com a objectiu contribuir a la salvaguarda de la memòria d’aquells qui, en diferents èpoques i amb diferents gèneres fotogràfics, han posat l’objectiu en el nostre territori. Per fer-ho, es conversarà amb fotògrafs o amb els seus familiars més propers sobre la seva feina.

Les converses tindran com a resultat un vídeo d’una mitja hora de durada que es podrà veure al canal de YouTube de l’IEI i a l’apartat de la Secció de Fotografia i Audiovisuals de la web de l’IEI. La difusió de l’entrevista es farà a través de les xarxes socials de la institució.

Amb aquestes converses es vol preservar el testimoni oral dels professionals de la fotografia del nostre territori. Malgrat que difícilment es podrà parlar amb tots ells, sí que es vol recollir i oferir un testimoni divers. És per aquest motiu que, començant pels fotògrafs de més edat, es farà una selecció on hi siguin representats el fotoperiodisme, la fotografia d’estudi, la industrial, la fotografia de reportatge, l’esportiva, etc., i on hi sigui present tot el territori de Lleida.

El repte és que aquests professionals parlin de la seva feina, de l’ofici de fotògraf, de la seva obra i dels seus inicis, així com de la realitat social, cultural, política i econòmica en la que treballaven o treballen, sense oblidar tampoc les dificultats i les anècdotes que van envoltar la seva tasca. Tot plegat per tenir un document oral de la seva feina i dels seus coneixements, i que aquests siguin una eina per als historiadors, per a tots els amants de la fotografia i per al públic en general.

El projecte començarà amb una conversa amb Josep Porta Ballespí, fill de Josep Porta Mesalles. El fons fotogràfic d’aquesta nissaga de fotògrafs està dipositat a l’IEI, així com també ho estan tots els seus estris de treball, amb els quals es va crear l’Espai Porta, un museu de fotografia ubicat a les dependències de la Diputació de Lleida a la Caparrella.