L’IEI posa a disposició de l’Associació de Malalts d’Alzheimer i altres demències els seus fons fotogràfics per crear puzles per treballar amb els afectats per les malalties

21/07/2022
president de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Talarn, ha presidit aquest dijous la presentació del projecte ‘Puzles’, una iniciativa de col·laboració entre l’IEI i l’Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer i altres demències de Lleida (AFALL), que es posarà en marxa a partir de setembre. En virtut d’aquest acord, l’Arxiu Fotogràfic de l’IEI posa a disposició els seus fons fotogràfics per tal d’elaborar uns puzles que serviran per treballar amb els usuaris afectats per una demència, amb els seus cuidadors i/o amb els seus familiars.

L’acte ha comptat amb la presència de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy; del diputat de Salut Pública, Albert Bajona; de la presidenta de l’AFALL, Montse Guiu; i de la psicòloga sanitària d’aquesta entitat, Marta Puigvert.

Talarn ha presentat un acte que, al seu parer, suposa el punt de partida d’una entesa que “té voluntat de fer la vida més agradable les nostres persones majors amb problemes de memòria, ajudant-les a concentrar-se en aquells records que a ben segur els hi retornen a temps en què eren més feliços i, així, mantenir la capacitat intel·lectual que amb els anys es va perdent”. Aquest principi de col·laboració s’ha materialitzat, per ara, en “un singular material a base de trencaclosques amb els quals reproduir estampes antigues de la ciutat de Lleida servides gràcies a l’arxiu fotogràfic de l’IEI”. Talarn ha afegit que “aquelles fotografies que expliquen la història del nostre territori també poden servir perquè la gent pugui recordar”.

Segons ha explicat Estefania Rufach, fa uns mesos l’Arxiu Fotogràfic de l’IEI es va posar en contacte amb la direcció de l’AFALL per proposar-los un projecte de col·laboració. Sabedors que la memòria passada és la que els usuaris afectats per una demència tenen més present, la idea de l’IEI era posar a la disposició de l’AFALL els fons fotogràfics de l’arxiu per tal que els seus professionals poguessin treballar amb els usuaris afectats per una demència, amb els seus cuidadors i/o amb els seus familiars.

Després de reunir-se amb membres de l’AFALL, es va considerar que el projecte es podria concretar, per començar, amb l’elaboració d’una vintena de puzles amb imatges antigues de Lleida ciutat, ja que la majoria dels usuaris de l’Associació són d’aquest municipi. L’objectiu dels puzles és que els usuaris puguin treballar tant a nivell cognitiu –i així estimular les seves capacitats cognitives, de memòria i de llenguatge–, com també a nivell lúdic, tot incidint en la seva psicomotricitat.

Es va fer una tria de 10 imatges antigues de llocs emblemàtics de la ciutat, com per exemple el Pont Vell amb la Seu al fons, la plaça Berenguer IV i l’estació de RENFE, l’estany dels Camps Elisis, l’antiga presó, el carrer Major amb el Baratillo, el cine Fémina amb el cartell de l’estrena de la pel·lícula ‘Lo que el viento se llevó’, la piscina gran de les Basses d’Alpicat i el Mercat de Pla, i es van imprimir dos puzles de cada imatge de 285x200 mm amb 24 peces de 4 mm de gruix.

L’IEI està disposat a realitzar altres col·laboracions amb l’AFALL, com podrien ser la realització d’audiovisuals amb imatges antigues, tallers amb imatges de persones significatives del territori o amb imatges de