L’IEI omple Sant Jordi de ‘Volums’, una estructura instal·lada al Pati que juga amb la iconografia dels llibres i el drac

20/04/2022
El president de la Diputació, Joan Talarn, ha presentat uns proposta que ha definit com “atrevida” i “original” i que expressa el compromís de l’IEI amb la cultura

El muntatge està format per sis cadires de fusta de 5 metres d’alçada sobre les quals s’hi erigeixen en equilibri piles de llibres

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presentat aquest dimecres l’estructura ‘Volums’, el muntatge que restarà exposat al Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs en motiu de la diada de Sant Jordi. A més de Joan Talarn, l’acte ha comptat amb la participació d’Estefania Rufach, vicepresidenta de l’IEI, i Joan Josep Ardanuy, director d’aquesta institució, a més de la diputada Helena Martínez.

Talarn ha donat la benvinguda a l’acte de presentació d’una proposta que ha definit com “atrevida” i “original”, i que juga amb les iconografies pròpies de la tradició de Sant Jordi, com són “els llibres i el drac”.

La vicepresidenta Estefania Rufach ha estat l’encarregada d’aportar més detalls tècnics sobre una instal·lació “formada per sis cadires de fusta monumentals, de 5 metres d’alçada, sobre les què s’hi erigeixen, en equilibri, piles de llibres”. Tot això en un espai circular dominat per la presència del drac, amb una imatge igualment impressionat de 7 per 2 metres.

Segons ha explicat Rufach, els llibres, entesos com a metàfora del saber, són entronitzats com a tòtems de la cultura, i els sis trons configuren el regne del drac, que resguarda amb la seva imponent presència la tranquil·litat i l’ordre del seu territori. D’aquesta manera, ha dit la vicepresidenta, “ubiquem la diada de Sant Jordi en la seva màxima expressió de ser la manifestació sociocultural més emblemàtica de Catalunya”.

Joan Talarn ha tancat l’acte expressant la seva satisfacció pel fet que, en plena era tecnològica virtual, “els llibres continuen mantenint el seu valor de ser la màxima expressió del saber”, i ha felicitat “aquesta regidoria de Cultura del territori que és l’IEI, que enguany celebra els seus primers 80 anys de vida, per mantenir ferm el compromís amb tot allò que ens diferencia com a societat, que és la nostra cultura”.