L’IEI i ‘Segre’ posen “fi a un greuge” amb la primera biografia de Jaume Magre, un personatge que va ser “un pragmàtic de l’idealisme”, segons Joan Talarn

15/04/2024
‘Merci, Monsieur Magre’, de Cristina Mongay, serà el llibre amb el qual del diari obsequiarà els seus lectors per Sant Jordi

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dilluns en la presentació del llibre ‘Merci, Monsieur Magre’, de Cristina Mongay, amb el qual el diari ‘Segre’ obsequiarà els seus lectors en motiu de la diada de Sant Jordi.

A més de Joan Talarn, a l’acte també hi han intervingut Anna Sáez, directora de Segre, i l’autora de llibre, la historiadora de l’art, gestora cultural i periodista Cristina Mongay, i s’ha comptat amb la presència del director de l’IEI, Andreu Vàzquez; dels diputatats Fermí Masot, Manel Solé i Xavi Palau; de l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa; de la delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés; del subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín; de la subdirectora de ‘Segre’, Anna Gómez; i del redactor en cap del diari, Joan Martí, fills i nets de Jaume Magre, entre d’altres representants de la societat lleidatana.

Tal com ha recordat Joan Talarn en la seva intervenció, el llibre, editat per Edicions de la Clamor, és una de les aportacions de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Diputació de Lleida, en col·laboració amb el diari ‘Segre’, al Centenari Jaume Magre, que se celebra enguany. L’altra aportació serà l’exposició d’homenatge que es podrà veure a la Zona Zero de l’IEI, que consistirà en una mostra documental sobre la trajectòria vital de Jaume Magre i que inclourà una reproducció de la Petite Galerie de l’Aliança Francesa, amb una exposició de les obres que s’hi van exposar al llarg del temps.

Tornant al llibre que s’ha presentat avui, Joan Talarn ha explicat que, des del diari ‘Segre’, “se’ns va plantejar aprofitar l’efemèride del Centenari Magre per posar fi a un greuge: i és que fins ara no existia cap biografia d’un personatge que ha deixat una empremta a la capital i a la resta de la demarcació”, un buit que ara, coincidint amb la diada de Sant Jordi, s’ha omplert, fent així “justícia amb la memòria de Jaume Magre”.

El president ha destacat també que aquest llibre homenatja la característica que més va definir Jaume Magre, la de “ser un pragmàtic de l’idealisme: en ell convergien aquests dos factors, el de l’home que teoritzava per difondre coneixement, però que al temps materialitzà idees i projectes, creant estructures culturals i socials que avui en dia encara perduren”.

En qualsevol cas, l’obra ve a posar encara més en valor la figura de Jaume Magre, el qual, després de patir l’exili i la pressió del franquisme, “va ser capaç d’innovar i provocar des de dins del teixit cultural i, després, de projectar i crear estructura cultural des de dins de la política en la recent estrenada democràcia”, deixant arreu del territori una petjada que, a partir d’ara, “tindrà un reconeixement popular que li devíem”.

Per últim, el president ha recordat que Lleida encara homenatja de forma més gran a Magre amb la inauguració del Museu Morera. Com ha dit, “és el millor homenatge que podem fer a Jaume Magre”.