L’IEI i Òmnium porten a debat el present i el futur de la llengua catalana

04/06/2024
La sessió ha pres com a punt de partida l’experiència viscuda a la Catalunya Nord, on el català ha patit un procés de pèrdua d’influència

 

‘La lluita per la llengua i el cas de la Catalunya Nord’ ha estat el títol del col·loqui celebrat aquest dimarts a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Organitzada per l’IEI i Òmnium Lleida-Ponent, la sessió ha debatut sobre la situació actual i les perspectives de futur de la llengua catalana partint de l’experiència viscuda a la Catalunya Nord, on el català ha patit un procés de pèrdua d’influència. Ho ha fet amb la participació d’Eugeni Casanova, Joan-Lluís Lluís i Montse Torres, en un acte que ha presentat el director de l’IEI, Andreu Vàzquez, i que ha introduït el president d’Òmnium Lleida Ponent, Oriol Berenguer.

L’acte s’ha iniciat amb la presentació de dos llibres: ‘El crit de les muntanyes. Un viatge lingüístic al Capcir, el Conflent i l’Alta Cerdanya’, d’Eugeni Casanova (Premi Rafael Patxot i Jubert), i ‘Balla amb Babel’, de Joan-Lluís Lluís. A continuació s’ha celebrat el debat, en el qual s’han abordat qüestions com ara les possibles similituds entre el procés patit a la Catalunya Nord i el procés de pèrdua d’influència que s’està produint ara aquí; les possibilitats que hi ha de revertir la situació i com caldria fer-ho; la reiteració d’actituds pessimistes al voltant del tema i la possible manca d’autoestima lingüística i cultural dels catalans. El col·loqui ha acabat amb un torn obert de preguntes i amb la venda i signatura de llibres.

Eugeni Casanova és llicenciat en Ciències de la Informació i en Filosofia, i doctor en Llengua i Literatura catalanes. Ha publicat una vintena de llibres de recerca periodística, de viatges, d’historiografia i de natura, i és pioner en el gènere dels viatges lingüístics, amb títols com ‘Viatge a les entranyes de la llengua’ (2003), ‘Els parlars del Pirineu’ (2012) o ‘Els gitanos catalans de França’ (2016). També ha dirigit documentals relacionats amb l’àmbit territorial que aborda aquest llibre: ‘Catalunya Nord, la llengua enyorada’ (2020) i ‘Capcir, al cim del Pirineu’ (2021).

Per la seva part, Joan-Lluís Lluís és escriptor, traductor i columnista. Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos guardons literaris, entre els quals sobresurten el Premi Sant Jordi, per ‘Jo soc aquell que va matar Franco’, i el Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any, per ‘Junil a les terres dels bàrbars’. Té obres traduïdes en basc, castellà, francès i txec.

Montse Torres, que ha actuat com a moderadora en el col·loqui, és membre d’Òmnium Lleida-Ponent i col·laboradora de la Secció de Llengua i Literatura de l’IEI.