L’IEI enceta un cicle de debats sobre Humanitats Digitals que oferirà sessions tots els dimarts del mes de novembre

09/11/2021
Joan Ramon Veny, de l’Associació d’Humanitats Digitals Catalanes, i Agustí Colomines, director de la Càtedra Josep Termes a la UB, han estat els encarregats d’obrir avui les jornades

 

‘Ecce Homo Digitalis. Com arribar a ser un humà digital’ és el títol del cicle de debats sobre Humanitats Digitals 2021 que, des d’avui i fins al 30 de novembre, se celebrarà a l’Institut d’Estudis Ilerdencs tots els dimarts del mes.

Seran, doncs, quatre sessions de debat, la primera de les quals ha tingut lloc avui sobre el tema ‘Humanitats digitals: una oportunitat en català’, en què hi han participat Joan Ramon Veny (Associació d’Humanitats Digitals Catalanes) i l’historiador Agustí Colomines (director de la Càtedra Josep Termes a la UB), en una taula moderada per Carles Barrull. La jornada ha estat presentada per Marc Macià, membre de la Secció de Geografia i Història de l’IEI.

Veny és filòleg i historiador de la literatura, a més d’un dels principals impulsors de l'Associació d'Humanitats Digitals Catalanes (AHDCat), creada per la Càtedra Màrius Torres de la UdL, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat de Cork (Irlanda) i el Centre Cívic Convent de Sant Agustí de Barcelona, i que té com a objectiu promoure la recerca digital en les humanitats dins els estudis catalans i treballar per preservar i construir l'empremta digital catalana a través de mètodes col·laboratius amb centres de patrimoni cultural, la comunitat maker, i institucions acadèmiques i culturals. Per la seva part, Colomines és doctor i professor titular d'història contemporània a la Universitat de Barcelona i compta també amb una llarga trajectòria política. És especialista en història del nacionalisme i en historiografia, i a més ser el director de la Càtedra UB Josep Termes d’Història, Identitats i Humanitats Digitals, és director-editor de la revista ‘Humanitats Digitals’.

El cicle ‘Ecce Homo Digitalis. Com arribar a ser un humà digital’ buscarà respondre qüestions com ara si les Humanitats Digitals són el futur de les Humanitats, la relació entre allò que s’investiga i es difon des de les Humanitats a les plataformes digitals amb la societat del segle XXI, com han canviat les Humanitats des de la massiva eclosió de recursos i fonts a Internet, o l’impacte que ha tingut el món audiovisual i lúdic en les noves Humanitats, tot plegat amb el repte d’explorar el futur de les Humanitats Digitals, des de la història dels videojocs fins a la gestió de dades, des de les posthumanitats fins al futur digital.

Les taules de debat seguiran dimarts vinent (dia 16) amb ‘Videojocs i història: el futur explora el passat’, amb Alberto Venegas (UM, autor de ‘Pasado Interactivo’) i Marc Rollán (autor de ‘Play Historia’), actuant Marc Macià com a moderador; el dia 23, amb ‘Nous formats audiovisuals: humanitats i noves tecnologies’, amb Ramon Usall (historiador i col·laborador de la revista ‘Sàpiens’) i Jesús Bosch (CEO de Starloop Studios), actuant com a moderador Guillem Roca; i acabaran el dia 30, amb ‘Llegir en digital: humanitats i digitalització’, amb Gemma Caballer (CRAI Biblioteca de Reserva-UB) i Rodolf González (Biblioteca de Lletres-UdL), amb Marta Alòs com a moderadora.