L’IEI dona suport a la Fira de Ciència al Carrer, que espera 10.000 persones en el seu retorn a la presencialitat

23/05/2022
L'acte central se celebrarà dissabte als Camps Elisis, on els assistents podran gaudir d'una cinquantena de taules, a més d'una gimcana, i al llarg de la setmana també es faran diferents activitats paral·leles



Els Camps Elisis de Lleida seran l'escenari, aquest dissabte 28 de maig, de la Fira de Ciència al Carrer 2022, una activitat que enguany arriba a la seva 15a edició i que compta amb el suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

L'esdeveniment s'ha presentat avui en aquest mateix espai, concretament a la zona de la Glorieta, en un acte que ha comptat amb la presència del director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Joan Josep Ardanuy, i del regidor de Ciutat, cultura i transició ecològica de l'Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant, així com de Maite Codina, directora adjunta dels Serveis Territorials d'Educació de la Generalitat.

La Fira de Ciència al Carrer és una activitat col·lectiva que involucra centres educatius de nivells no universitaris, algunes universitats i altres institucions de referència, en experiències educatives a l'entorn de la ciència i en la divulgació científica a la població jove i a persones de totes les edats.

El Centre de Recursos Pedagògics del Segrià, del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya promou aquesta iniciativa, amb la col·laboració d'institucions culturals i científiques del territori i de les administracions locals.

Ciència al Carrer té per objectiu divulgar la ciència i apropar la població al coneixement científic i a la indagació intel·lectual sobre fenòmens propers a la vida quotidiana. Les institucions que hi participen són institucions relacionades amb algun camp de coneixement específic (ciència, tecnologia i ensenyament) que tenen un compromís educatiu i cultural amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement.

La Fira d'aquest any arriba a la seva 15a edició i es desenvoluparà a la ciutat de Lleida, per primer cop als Camps Elisis, que substitueix a l'escenari habitual, l'IEI, que es troba en obres. En aquesta edició, s'espera la participació de més de 10.000 persones al llarg de totes les activitats de la setmana.

Les taules que participen en aquesta edició de la Fira de Ciència al Carrer responen a la següent distribució: 25 són de centres educatius, 16 de divulgadors de ciència i 10 corresponent a empreses. A més, es realitzarà la gimcana 'Els cinc reptes de Ciència al Carrer', un joc consistent en fer un recorregut per cinc dels experiments mostrats i donar resposta coherent del per què, els que aconsegueixen superar els cinc reptes seran obsequiats amb un petit objecte científic.

A més de l'acte central, que se celebrarà el dissabte 28, entre les 10.30 i les 13.30 hores als Camps Elisis, en el marc de la Fira hi ha altres activitats al llarg de la setmana, entre les quals destaquen 'Fem ciència a l'Escola-Congrés Anna Gené', els dies 19 i 20 de maig a l'Auditori del Centre de Cultures de la UdL, amb l'assistència de 470 alumnes de Primària; les visites gratuïtes el mateix dissabte 28 al Museu Roda Roda; i altres activitats paral·leles, com ara l'observació astronòmica nocturna a Artesa de Lleida, el divendres 27 de maig a partir de les 21.00 hores (més informació sobre aquestes activitats al web http://sesegria.cat/cienciaalcarrer/).

La Fira de Ciència al Carrer és un projecte promogut des del Centre de Recursos Pedagògics del Segrià, que depèn del Departament d'Ensenyament. Una de les seves funcions és la de dinamitzar activitats, com aquest de la Fira, entre els centres educatius de la comarca i promou la participació de molts altres centres i institucions de tot Catalunya.

En totes les edicions que s'han fet fins ara, la Fira de Ciència al Carrer ha desplegat desenes de parades on, els autèntics protagonistes són els més de mil nois i noies dels centres docents que presenten les seves demostracions. A més dels centres educatius i les entitats i empreses, hi són convidats divulgadors de ciència de reconegut prestigi en aquest camp, tant de Lleida com d'arreu de l'Estat espanyol.

De fet, a partir de l'experiència de Lleida, amb el temps han anat sorgint, a tot Catalunya, altres fires similars, que formen xarxa amb la de Lleida. Així, científics de tot el país s'ofereixen a difondre els seus coneixements per apropar la ciència als ciutadans i, potser, a crear interès i il·lusió als joves estudiants que, qui sap, algun dia poden dedicar-se professionalment en algun camp de recerca i d'aplicació científica.