L’IEI dedica una jornada a difondre entre el gran públic el llegat científic i els valors personals de Joan Oró en el seu centenari

21/10/2023
Joan Anton Català, Albert Rimola, Carlos Briones, Josep Maria Trigo i Miquel Sureda han estat els ponents d’una sessió que també ha inclòs una visita guiada a l’exposició dedicada al científic que es pot veure a l’IEI

 

‘L’origen de la vida: el llegat de Joan Oró’ ha estat el títol de la jornada que s’ha celebrat aquest dissabte al matí a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

La sessió s’ha emmarcat en la celebració del centenari del naixement del bioquímic lleidatà Joan Oró i ha tingut com a objectiu apropar a tots els públics el llegat científic i els valors personals d'aquesta figura cabdal en l'estudi de l'origen de la vida, tot posant en context els seus principals descobriments i incidint en l'estat actual de les línies de treball a què tant va contribuir.

La jornada, que també s’ha pogut seguir via streaming, ha començat amb la presentació, que ha anat a càrrec de Joan Anton Català, llicenciat en ciències químiques (química quàntica), màster en astronomia i astrofísica, i divulgador científic.

A continuació s’han ofert un seguit de ponències i xarrades. Així, Albert Rimola, doctor en química teòrica i computacional, ha parlat sobre ‘Química prebiòtica. El principi del camí cap a la vida’; Carlos Briones, doctor en ciències químiques (bioquímica i biologia), ha tractat el tema ‘L’origen de la vida cel·lular’; Josep Maria Trigo, doctor en astrofísica, ha parlat de ‘La contribució dels cometes a la Terra primitiva’; i Miquel Sureda, físic i enginyer aeronàutic, ha ofert la xarrada ‘Des de les missions Viking fins les idees actuals de la vida a Mart’. La jornada ha acabat amb un col·loqui i una visita guiada a l’exposició ‘Joan Oró. A la cerca de l’origen de la vida’ que està instal·lada a l’IEI des del passat 15 de setembre, on hi romandrà fins al 5 de novembre.

L’organització de la jornada ha anat a càrrec de la Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologies de l’IEI i ha comptat amb el suport de la Fundació Joan Oró.