L’IEI dedica la seva Festa Major a la cultura urbana

03/07/2024
Hi actuaran Renaldo & Clara, Abril, Neptú, Yung Rajola, Javier Morillas i Sandra Macià Dansa

Es podrà jugar al MineCraft de l’IEI, gràcies a la recreació que GameSports ha fet de l’edifici dins del videojoc

 

La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha presidit aquest dimecres a l’Aula Magna l’acte de presentació de la Festa Major de l’IEI, que enguany se celebrarà del 15 al 20 de juliol i oferirà com a activitat destacada una recreació de l’edifici de l’IEI dins el videojoc de Minecraft, a més d’actuacions musicals, pintura, teatre o espectacles infantils.

Rufach, que ha estat acompanyada del director de l’IEI, Andreu Vàzquez, i del cofundador de Gamesports Electrònics, Noé Bosch, ha destacat que les activitats que formen el cartell d’enguany de la Festa Major de l’IEI abasten diferents disciplines i que es desenvoluparan en dos dels espais més emblemàtics de la casa, com són el Pati i la recuperada Biblioteca. La vicepresidenta ha animat a tothom a “retrobar-se” a la festa major de l’IEI, una activitat que va néixer durant la pandèmia per donar suport al món cultural en un moment difícil i que ho segueix fent amb la voluntat de seguir promovent la cultura.

A més, enguany, ha explicat Vàzquez, s’ha volgut interpel·lar al públic jove i per això la Festa Major de l’IEI se centra sobretot en la cultura urbana i en aquells artistes que creen en català. “Volem mostrar a la gent jove que es pot fer tot sense renunciar a la llengua, fins i tot jugar a videojocs, com el MineCraft que hem dissenyat per a l’ocasió, en català”, ha destacat.

 

Música urbana, pintura mural i dansa contemporània

Els actes començaran el dilluns 15 amb el pregó de Festa Major i la primera entrega d’una doble proposta multidisciplinària, sota el nom de ‘Lleida Urbana’. L’Associació Cultural Paupaterres oferirà dilluns i dimarts al Pati de l’IEI diferents activitats presentades per Marc Andreu.

Així, el dilluns (19.00 h) el protagonisme serà per a la música urbana, la pintura mural i la dansa contemporània, amb les propostes musicals de Neptú i Yung Rajola i la dansa de Sandra Macià Dansa, amb la peça ‘Human 21', que reflexiona sobre la situació actual de desconcert emocional en què vivim davant els efectes de la 'desconnexió pandèmica'. Tot això, acompanyat de la pintura de Javier Morillas, que crearà un mural amb diverses tècniques utilitzades en l'art urbà.

El dimarts 16, a la mateixa hora, i presentat també per Marc Andreu, la música pop urbana acapararà la jornada amb les actuacions d’Abril i de Renaldo & Clara. Abril Pinyol és música i actriu, i escriu i interpreta les seves pròpies composicions, cançons de pop en català amb lletres cuidades i introspectives. Per la seva part, Renaldo & Clara són un dels grups més destacats del panorama català de pop, amb ritmes variats, arranjaments frescos i lletres molt acurades que parlen de l’amor en totes les seves formes i variants.

El dimecres 17 el protagonisme serà per a ‘El baül secret de Pau Casals’, al Pati de l’IEI (19.00 h). Es tracta d’un espectacle familiar amb música en directe amb la violoncel·lista Irene Labrador, produït per la Fundació Pau Casals en motiu dels 50 anys de la mort del cèlebre músic català, creat i dirigit per Clara del Ruste i amb l’actor Adam Purti.

El dijous 18, al mateix espai i a la mateixa hora, s’ha programat el concert ‘La paraula viva i amarga (Homenatge a Estellés)’, a càrrec de Pau Alabajos. Aquest cantautor ha preparat un espectacle molt especial per a l’any 2024, que commemora el centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estellés. Així, ha recuperat algunes de les cançons més emblemàtiques del seu repertori, inspirades en els versos del poeta, i hi ha afegit algunes adaptacions musicals que formen part del seu nou projecte discogràfic, ‘Una granota viva a la butxaca’.

 

Vine a jugar al MineCraft de l’IEI

La Festa Major de l’IEI culminarà amb l’activitat ‘Vine a jugar al Minecraft de l’IEI’, que es farà a la Biblioteca de la casa. S’hi oferiran dues sessions; la primera el divendres 19 a la tarda (de 16.00 a 20.00 h) i la segona el dissabte 20 al matí (de 9.30 a 13.30 h).

Aquest projecte arriba de la mà de GameSports, que ha creat l’edifici de l'IEI dins del videojoc de Minecraft amb una escala 2:1 aproximadament i l’ha posat en un servidor per realitzar una activitat conjunta on els participants han de col·laborar per descobrir, resoldre i cercar pistes o enigmes, la suma dels quals els ajudarà a passar-se les pantalles del joc.

Els objectes que aniran trobant tindran relació amb la història de l’IEI i amb la importància que ha tingut la institució en la defensa del català. Cada pantalla recrearà dins el videojoc Minecraft diferents espais de l’IEI, com la Biblioteca, l’Aula Magna o el Pati. Tot això, amb l’estètica típica de Minecraft i hardware i perifèrics gaming instal·lats per a l'ocasió.

El cofundador de Gamesports Electrònics, Noé Bosch, ha explicat que l’activitat està adreçada a joves d’entre 9 i 15 anys, però també als seus pares, mares, avis, àvies o altres familiars que vulguin venir a jugar amb ells.

L’activitat es farà dins la Biblioteca de l'IEI, on s’instal·laran una desena d’ordinadors. Cada partida durarà entre 15 i 30 minuts i es recomana inscriure’s prèviament des del web de l’IEI. Tant els participants com els guanyadors rebran obsequis per participar.