L’IEI convida la ciutadania a construir la ‘Ieiescultura’, un nou element artístic en commemoració dels 80 anys de la institució

12/04/2022
El president Joan Talarn ha inaugurat una instal·lació que s’ha ubicat a la façana de Blondel i que s’ha d’omplir amb els cadenats que aportin els lleidatans i lleidatanes

L’artista Sara Ponsarnal ha ideat la creació, que “no estarà enllestida del tot fins que ja no hi pugui acollir cap nou cadenat, cap nova expressió del compromís individual amb la cultura”, ha dit Talarn

 

El president de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joan Talarn, ha presidit aquest dimarts l’acte inaugural de l’anomenada ‘Ieiescultura’, un nou element artístic que s’ha instal·lat a l’exterior de l’edifici de l’IEI, a la façana de Blondel, i que vol servir per commemorar els 80 anys d’història de la institució.

L’acte ha comptat amb la participació del vicepresident primer de la Diputació, Jordi Latorre, dels diputats Helena Martínez, Maria Burrel, Fèlix Larrosa i Jordi Verdú, del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy, i del director dels Serveis Territorials de Cultura, Albert Turull, a més de l’assistència de l’artista creadora de l’escultura, Sara Ponsarnal;.

Tal com ha recordat Joan Talarn en la seva intervenció, un 25 de març d’ara fa justament 80 anys, es posava en marxa el ‘Instituto de Estudios Ilerdenses’. Avui, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, hereu d’aquella primera institució cultural, “recull tot el bagatge de feina d’aquestes dècades i es vol projectar cap al futur, amb voluntat de servei a la ciutadania de les comarques lleidatanes i amb els ulls sempre posats en una societat canviant i en constant evolució”.

Amb motiu d’aquesta efemèride, l’IEI ha creat una instal·lació artística, amb el nom de ‘Ieiescultura’, que ha ubicat a l’exterior de l’edifici, fent “una crida a la participació ciutadana per tal que siguin les persones les que acabin donant contingut a la instal·lació, fent-se-la una mica seva”

Aquesta obra, concebuda com un esquelet de ferro que dibuixa les sigles de la institució (IEI), està formada per tres columnes metàl·liques amb estructura de gàbia. Cada columna està construïda mitjançant un enreixat on, tothom que vulgui, podrà anar penjant cadenats, de manera que, amb l’aportació de tothom, s’anirà vestint l’esquelet i donant forma a l’obra definitiva.

Durant l’acte d’avui, s’hi han enganxat els primers 80 cadenats –un per cada any de vida de la institució– que, abans d’anar a raure al seu lloc d’ancoratge final, subjectaran 80 globus d’heli, que es repartiran entre els assistents a l’acte, en el que s’ha volgut que fos una manifestació metafòrica de la volatilitat i la solidesa. Cada globus, fugisser i efímer, deixarà un cadenat sòlidament lligat a una instal·lació de ferro, a una obra sòlida i perdurable.

Amb aquesta peça “en construcció”, l’IEI vol “facilitar una interacció directa de tothom que s’hi vulgui sumar, amb un missatge molt simple d’enllaç, de lligam, amb l’IEI, amb la cultura, o amb qui cadascú vulgui, segons els significat que individualment es vulgui donar a cadascun dels cadenats que l’aniran conformant i que donaran cos a la intervenció artística”.

Tècnicament, la peça és un conjunt de tres columnes de 210 cm d’alçada. Dues d’elles, de 55x55 cm d’amplada i, la central, de 105x55 cm. Els volums estan construïts amb tub d’acer laminat, de 6x6 cm i un enreixat. El pes inicial del conjunt és de 660 quilos.

Amb aquesta instal·lació, ideada per l’artista Sara Ponsarnal, es vol deixar “constància física i participativa dels 80 anys de dedicació per part de l’IEI a la promoció de la cultura arreu del nostre àmbit territorial, així com reforçar la idea que la cultura només la podem construir amb la col·laboració de tothom, perquè, al capdavall, l’IEI com a institució, també és el resultat de l’esforç, la feina i la dedicació de tothom que hi ha format part, d’alguna manera o altra, al llarg d’aquestes vuit dècades”, ha dit el president, que ha acabat el seu parlament remarcant que la ‘Ieiescultura’ vol “resumir-ho tot plegat i representar-ho amb una obra que no estarà enllestida del tot fins que ja no hi pugui acollir cap nou cadenat, cap nova expressió del compromís individual amb la cultura”.