L’IEI commemora el 90è aniversari de la proclamació de la República amb l’exposició fotogràfica ‘Tres dies d’abril’

25/02/2022
Organitzada per Direcció General de Memòria Democràtica i del Memorial Democràtic, la mostra es podrà veure a l'Espai iX fins al 30 d'abril. Inclou una selecció d'imatges representatives d'allò que va succeir entre el 14 i el 17 d'abril de 1931 arreu del territoriLa

inauguració ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach, de l'alcalde Miquel Pueyo i del director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, que ha ofert una visita guiada

L'Institut d'Estudis Ilerdencs acull des d'aquest divendres l'exposició 'Tres dies d'abril. 90 anys de la proclamació de la República', una mostra fotogràfica que es podrà veure fins al 30 d'abril a l'Espai iX de l'IEI.

L'acte ha comptat amb les intervencions de la vicepresidenta de l'IEI i de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach, de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i de Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic i que, en acabar l'acte inaugural, ha ofert una visita guiada a la mostra.

Es tracta d'una exposició de la Direcció General de Memòria Democràtica i del Memorial Democràtic per commemorar els 90 anys de la proclamació de la República. La mostra explica aquells fets en imatges i en vol reivindicar la seva cara menys coneguda.

Així, tal com ha recordat Estefania Rufach en la seva intervenció, l'exposició inclou una selecció d'un centenar d'imatges representatives d'allò que va succeir entre el 14 i el 17 d'abril de 1931 arreu del territori, per així explicar, a través de fotografies i de testimonis, com es va viure la proclamació de la República, com la van fer efectiva des dels diferents ajuntaments i com la van celebrar durant les hores posteriors. Una proclamació que, val a dir-ho, va ser pacífica, festiva, emocionant i que suposà un esclat d'alegria davant una nova etapa històrica.

Aquelles tres jornades van donar lloc al que alguns autors van anomenar el 'somni republicà', motiu pel qual van estar plenes d'alegria per a una part significativa de la ciutadania, que esperava un canvi polític des de feia dècades. El nou projecte republicà anava associat a canvis profunds en la vida política d'un país que fins aquella data havia estat marcat per l'autoritarisme, el caciquisme i la corrupció. Totes les esperances es posaren en l'inici d'una nova etapa que havia de portar la igualtat a través de la progressiva socialització de la riquesa, del laïcisme i de donar resposta a les reivindicacions de les dones i llibertats.

'Tres dies d'abril' té, doncs, un gran valor documental, atès que s'ha nodrit amb imatges provinents de diversos fons d'arxius locals i comarcals, així com de col·leccions privades. Així, la mostra s'ha configurat, en bona part, a partir de les instantànies fetes per gent anònima, fotògrafs amateurs, no professionals, que van immortalitzar aquells moments. El disseny de la mostra és obra de l'escenògraf Ignasi Cristià.