L’IEI analitza els reptes que té pel davant la Unió Europea en el context mundial

05/04/2022
Gerard Pamplona i Gerard Llorens han intervingut en un seminari-debat emmarcat dins el cicle 'Claus per entendre el present amb la perspectiva històrica' que coordina la Secció de Geografia i Història

L'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimarts el seminari-debat 'Europa i el món. Els reptes de la Unió Europea', una jornada emmarcada dins el cicle 'Claus per entendre el present amb la perspectiva històrica' que coordina la Secció de Geografia i Història de l'IEI.

La sessió ha comptat amb la participació de Gerard Pamplona Molina (Universitat Pompeu Fabra) i Gerard Llorens DeCesaris (University of Columbia, USA-Universitat Pompeu Fabra), i s'ha pogut seguir presencialment i també via streaming a través del canal culturaiei.cat. La presentació ha anat a càrrec de Marc Macià, membre de la Secció de Geografia i Història de l'IEI.

La jornada ha analitzat els canvis que s'han produït a Europa tant des d'una perspectiva social i política –més encara arran del conflicte d'Ucraïna– com tecnològica, les raons que ens han portat fins aquí i de quina manera ens poden afectar tots aquests factors, tant a curt com a llarg termini. És per això que s'ha fet un repàs històric dels esdeveniments més importants de les últimes dècades, tot focalitzant-lo en qüestions relacionades amb el paper de l'economia globalitzada, els factors associats al canvi climàtic però, sobretot, en la importància de les noves tecnologies i la seva aplicació per tal controlar la població. Per últim, també s'ha tractat el paper actor de la Unió Europea i quins són els principals reptes als quals s'enfronta en aquest món globalitzat: la guerra d'Ucraïna, demografia, refugiats, entre d'altres.