L’Espai iX acull la mostra ‘Contra les regles: persones LGTBIQ+ a l’esport’, formada per 40 plafons i que es podrà veure fins al 24 de març

11/03/2024
L’Espai iX acull la mostra ‘Contra les regles: persones LGTBIQ+ a l’esport’, formada per 40 plafons i que es podrà veure fins al 24 de març

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha inaugurat aquest dilluns l’exposició ‘Contra les regles: persones LGTBIQ+ a l’esport’, una mostra al voltant de l’LGBTI-fòbia al món de l’esport que es podrà veure a l’Espai iX de l’IEI fins al 24 de març. L’exposició està comissionada pel club esportiu LGBTIQ+ Panteres Grogues i viatja a la capital del Segrià amb la col·laboració del SAI de Lleida ciutat (Servei d’Atenció Integral al col·lectiu LGBTIQ+ i a llurs familiars) de la Regidoria d’Igualtat de la Paeria.

L’acte inaugural ha comptat amb la presència de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; de Xavier Blanco, regidor d'Igualtat de la Paeria; Martina del Popolo, vicepresidenta del CE Panteres Grogues; Xavier Llurba, vocal d’Activisme Sèniors d’aquesta entitat; i Xavier Badia, del SAI LGBTI+.

‘Contra les regles: persones LGTBIQ+ a l’esport’ consta de 40 plafons en cartó-ploma de mida A3 i un roll-up. L’objectiu de la mostra, que és una adaptació de l'exposició alemanya 'Gegen die Regeln-Lesben und Schwule im Sport', és desafiar els tabús i prevenir la discriminació en l’esport.

Entre les imatges que il·lustren els plafons sobresurt la de Justin Fashanu, primer futbolista professional que va sortir de l’armari públicament i que es va acabar suïcidant uns anys després, i en record del qual se celebra –el dia del seu naixement, el 19 de febrer– el Dia Mundial Contra l’LGBTI-fòbia al món de l’esport. Mapi León, futbolista del FC Barcelona, el patinador Javier Raya, la boxejadora Vanesa Caballero o el waterpolista Víctor Gutiérrez són altres de les imatges que formen la mostra.

A la figura de Justin Fashanu ha fet precisament referència en el seu parlament de benvinguda Estefania Rufach, que ha dit que, per a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, és tot un honor poder “aportar el nostre granet de sorra per donar visibilitat i ser l’altaveu d’aquesta lluita” que, avui, malauradament, encara segueix oberta, i que no busca altra cosa que “el benestar de la nostra societat i de les persones que la formen”. Rufach ha proclamat també el dret a fer esport i activitat física de totes les persones, sigui quina sigui la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

L’exposició és una activitat paral·lela al Catalunya Pàdel Tour LGTBIQ+ 2024 a Lleida, un esdeveniment esportiu organitzat per Panteres Grogues, el SAI de Lleida i l’entitat LGTBIQ+ Colors de Ponent que es durà a terme dissabte vinent, 16 de març, a les instal·lacions del Pàdel Indoor Lleida, i que també s’ha presentat avui coincidint amb la inauguració de la mostra.