L’Esbaiola’t, festival de referència de les arts escèniques del Pirineu, del 15 al 18 de juliol a Esterri d’Àneu amb el suport de l’IEI

29/06/2021
El certamen, que se celebra sota la direcció artística de La Baldufa, comptarà amb un total de 22 companyies, 16 d’elles catalanes, amb 23 propostes d’espectacles, tallers, instal·lacions i experiències.

Ja són a la venda les entrades per a un festival que aposta pel teatre familiar en una ubicació pensada per impulsar el territori com són les Valls d’Àneu, sense oblidar les mesures de seguretat i higiene.

 

L’Esbaiola’t 2021 ha presentat aquest dimarts la programació per a una edició, la 14a, marcada per ser l’edició de la il·lusió després que l’any passat el festival es va haver de suspendre una setmana abans del seu inici. El certamen se celebrarà a Esterri d’Àneu del 15 al 18 de juliol.

La presentació ha tingut lloc a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, en un acte que ha comptat amb la participació d’Estefania Rufach, vicepresidenta de l’IEI, de Pere Ticó, alcalde d’Esterri d’Àneu, i d’Emiliano Pardo i Carles Pijuan, directors artístics del festival i membres de La Baldufa. També ha assistit el director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy.

El festival manté intacte l’esperit de descoberta artística i cultural, tot i que encara serà una edició marcada per la pandèmia, ja que per seguir amb les mesures de seguretat, tots els espectacles seran en espais d’accés restringit i de pagament, ja siguin a l’aire lliure o al Poliesportiu, per tal que l’organització pugui distribuir el públic de manera segura i respectant totes les mesures de seguretat. L’aforament estarà limitat al 70% i serà obligatori l’ús de mascareta, sempre que la normativa no canviï.

La catorzena edició presenta un programa d’alta qualitat artística, per a totes les edats i per a tots els gustos. 22 companyies es donaran cita a l’Esbaiola’t 2021, amb 23 propostes d’espectacles: 14 propostes de teatre, 5 de circ, 3 de tallers i 2 instal·lacions de jocs. L’origen de les companyies és 3 d’Andalusia, 3 de França i la resta són catalanes.

Aquest any el festival no tindrà taquilla on comprar les entrades presencialment, de manera que tota la venda es farà online a través del web del festival (www.festivalesbaiolat.cat). El públic podrà imprimir les entrades a casa o dur-les en PDF al mòbil per poder accedir als espectacles. La venda d’entrades ja està en marxa des del passat 25 de juny.

Entrant més a fons en la programació, destaquen espectacles de moltíssim prestigi i qualitat artística, com ara petites joies amb caràcter. És el cas de ‘Parasite Circus’, de la companyia francesa Tetes de Mules. És un espectacle salvatge, d'estètica grotesca i teatre burlesc amb molt d'humor negre, recomanat a partir de 8 anys. O ‘Encore Plus’, de la companyia francesa Toi d’Abord, un espectacle de circ molt fresc i amb molta ironia i humor al voltant de la ruralitat. ‘Espera’ arriba amb Eia, una companyia de circ de renom internacional que en aquest espectacle ens parla de tradició, dels lligams entre persones, de la cooperació i de l’experiència col·lectiva. Finalment, Cirque Entre Nous és una companyia francesa que sorprendrà amb una tècnica de circ perfecta.

També es podrà gaudir de referents estatals, com ara La Rous Teatro, amb ‘La casa del abuelo’, Premi Feten 2009 al millor espectacle infantil, a més d'altres guardons. La Rous és una de les companyies referents de l’Estat espanyol, liderada per Rosa Díaz, directora, actriu i autora, Premi Nacional de les Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut 2011.

La Baldufa són els directors artístics de l’Esbaiola’t. Com a companyia, són Premi Nacional de les Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut 2020. A l’Esbaiola’t 21 portaran ‘Arrivederci Confetti’, una adaptació del ‘Bye bye Confetti’, un espectacle on tres pallassos molt extravagants fan reflexió entorn del poder. També es podrà veure ‘Safari’, on es tracta el bullying a través dels animals de la sabana africana. 

‘Esencial’, de Vaiven Circo, és un espectacle que parla de transicions, del menys és més. Miguel Moreno ‘Bolo’, l’ànima de Vaivén, és Premi Nacional de Circ 2016. Un espectacle que té la col·laboració de Jokin Oregi, Premi Nacional de Teatre per a la Infància i la Joventut 2018 amb la seva companyia Marie de Jongh. Finalment, Vagalume Teatro és una companyia andalusa de teatre de carrer, amb una trajectòria artística de referència a tot l’estat espanyol. Amb ‘A cuadros’ fan una paròdia de la cultura escocesa.

Les grans trajectòries de l’escena catalana també hi tindran cabuda. És el cas de Marcel Gros, un pallasso de referència, amb gran domini de la llengua, amb reflexions d'aparença simple però molt sovint amb unes càrregues profundes que van dirigides als adults. Amb molt carisma, de ben segur que es posa el públic familiar a la butxaca des del primer moment. L’Estaquirot Teatre és una companyia de titelles amb 48 anys d’història. Són un referent per a tots els titellaires del país. Aquesta vegada, ens parlaran de les avantatges d’avorrir-se.

Finalment, també hi haurà espai per als nous referents catalans, com ara Teatre al Detall amb ‘La nena dels pardals’, que ha rebut nombrosos premis amb un espectacle que reflexiona sobre l’equilibri de la natura, els drets humans, les dictadures i la infantesa, i amb la música en directe de La Tresca i la Verdesca. També ‘Camí a l’Escola’, de Campi Qui Pugui, una companyia de Lleida que despunta per les seves gires internacionals i per la seva recent creació ‘Camí a l’Escola’, premi a la Crítica 2021 i premi Feten al millor espai escènic.

La Tresca i la Verdesca presentaran ‘Per un instant’, un espectacle dolcet de música, titelles i ombres. També hi haurà els Circ Vermut amb l’espectacle ‘Absurd’, un format de circ de tota la vida, amb molt humor i un aire molt fresc per acabar el festival amb alegria.

Dissabte al matí també hi haurà una animació d’Encara Farem Salat, un espai on ballar i moure l’esquelet en un moment en què és més necessari que mai. També es comptarà amb les grans companyies de jocs: Tombs Creatius i el Pájaro Jocs, que fan una feina molt interessant a l’entorn del joc, de recuperar els carrers, de fomentar l’exploració, la descoberta i la creativitat. Tombs Creatius portarà ‘Xics del Xurrac’ per a infants a partir de 6 anys, i el Pájaro Jocs oferirà ‘Petits Somnis’ per a infants fins a 5 anys.

Pel que fa als tallers, hi haurà l’Espai Solaç com a espai de descoberta artística, amb l’escola d’art El Solaç de Mollerussa, que sempre presenten tallers i propostes molt sorprenents. Un altre taller artístic serà Aquafonia de Pau Elias, on es podrà jugar amb aigua i percussions. I finalment, hi haurà una col·laboració amb l’Aula de Teatre de Lleida, que farà un taller amb l’Enric Blasi de La Baldufa.

De propostes pallareses s’ha pogut mantenir l’Esperanceta, que farà visites teatralitzades dins l’Ecomuseu i que de ben segur no deixarà indiferent ningú, així com un espectacle de foc amb els Diables de les Valls d’Àneu.