Les revoltes i les repressions als segles XVI i XVII, eixos de la tercera Jornada sobre Historiografia local i comarcal 2021 de l’IEI

27/11/2021
L’Aula Magna acull una sessió en la qual historiadors d’arreu del territori de parla catalana posen en comú els darrers avenços de la recerca local sobre aquesta qüestió

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs és aquest dissabte l’escenari de la III Jornada sobre Historiografia local i comarcal 2021, que tracta sobre ‘Revoltes i repressions als territoris de parla catalana als segles XVI i XVII’.

Organitzada conjuntament per l’IEI, la Diputació de Lleida i l’Institut Ramon Muntaner, la jornada ha estat presentada pel director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy. La cita aplega historiadors vinguts de tot el territori de parla catalana i ret homenatge a tres figures d’aquest àmbit que lamentablement han desaparegut en els darrers anys, com són Eva Serra, Alícia Marcet i James Casey.

La jornada es dedica a les revoltes, revolucions, aixecaments, etc. de la població de l’època moderna, especialment als territoris de parla catalana, i es preveu posar en comú tot allò que els estudis locals han analitzat entre la conformació d’un nou escenari polític amb la monarquia abans de la Guerra de Successió.

El tret distintiu respecte a trobades similars recau en l’espai geogràfic en què està vinculat l’estudi. Durant dècades, l’anàlisi s’ha realitzat a escala nacional, sovint referint-se a elements més esdevenimentals. Ara, la jornada de l’IEI agrupa la recerca realitzada des de la història local, que posa en focus tant en elements universals com propis.

Els treballs s’han estructurat en tres àmbits: repressions i violències, la transmissió de greuges i les arres jurídiques i existencials dels enfrontaments. Amb la jornada es vol captar la mirada eminentment social, jurídica i política. Alhora, té un interès primordial esbrinar quines han estat les revoltes que han tingut una repercussió major en la historiografia o com ha anat evolucionant en el temps la mirada sobre elles.

Podeu consultar el programa de la jornada a: https://www.irmu.org/news/3260.