Les comarques lleidatanes, escenari de sis dels nou concerts del Perifèria Cultural, que s’ha presentat a l’Institut d’Estudis Ilerdencs

13/06/2023
Es tracta d’un nou cicle que neix amb l’objectiu de portar arreu del país propostes multidisciplinars trencadores que estan fora dels circuits comercials, tal com ha fet l’IEI al llarg d’aquest mandat, ha dit Joan Talarn

Bausen (Val d’Aran) acollirà el 17 de juny la inauguració d’un certamen que també passarà per Llardecans (Segrià), Biosca (Segarra), la Granadella i Bovera (Garrigues) i Vilanova de Meià (Noguera)

Sis municipis lleidatans acolliran concerts del Perifèria Cultural, un nou cicle que neix amb l’objectiu de portar arreu del país propostes multidisciplinars trencadores que estan fora dels circuits comercials i que se celebrarà de juny a setembre.

Així ho han explicat aquest dimarts durant la presentació de Perifèria Cultural, que s’ha celebrat a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, en un acte que ha comptat amb la participació de Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida i de l’IEI; Marçal Girbau, director de l’agència Ben aisit i de Perifèria Cultural; Alidé Sans, cantant i membre de l’associació aranesa Stereo Val Accion Culturau, a més de la presència de Xavier Terré, alcalde de Vilanova de Meià, indret on tindrà lloc un dels concerts.

En la seva presentació de l’acte, Joan Talarn ha expressat la seva satisfacció per donar la benvinguda a una iniciativa que permet estendre la programació cultural per tot el Principat amb propostes trencadores, que estan fora dels circuits comercials, i que “apel·la al sentiment d’una nació sencera superant les estretors de l’àrea metropolitana barcelonina”.

Una iniciativa que “entronca perfectament amb la que ha estat l’aposta de l’IEI durant aquest mandat”, consistent en difondre la cultura arreu del territori, com s’ha pogut fer palès amb el festival Errant, l’aposta per l’art “més avantguardista que vam iniciar a l’Alta Ribagorça, per caminar cap el Solsonès, Gòsol i les Garrigues”.

És això que el president de la Diputació de Lleida ha aplaudit que, des de l’àrea metropolitana, es faci aquesta aposta que fa protagonistes de la cultura les poblacions que ja ho són de la nostra història, les nostres llengües, el català i l’aranès, i la identitat pròpia d’un poble que sempre ha fet de la cultura la seva primera arma de construcció del nostre país”.      

Segons han detallat els organitzadors, la primera edició d’aquest cicle ha programat un total de 15 accions multidisciplinàries que combinen música amb poesia, debats, gastronomia i danses tradicionals, repartides en 9 municipis de tota Catalunya, la majoria de Ponent, i que són Riudarenes (Selva), Bausen (Val d’Aran), Llardecans (Segrià), Biosca (Segarra), la Granadella i Bovera (Garrigues), Perafita (Osona), Vilanova de Meià (Noguera) i el Montmell (Baix Penedès). Com ha explicat Marçal Girbau, es tracta d’un projecte que “vol unir la perifèria geogràfica amb la perifèria artística”. Així el cicle es desenvoluparà durant els mesos d’estiu per oferir un circuit alternatiu dels grans festivals.

La iniciativa està impulsada per Ben aisit, una start-up cultural nascuda amb l'objectiu de modernitzar, professionalitzar i internacionalitzar la creació i la cultura catalanes i occitanes. A més, serà el primer projecte que reivindicarà la música en directe sense seqüències pregravades, ja que els concerts i els recitals seran en rigorós directe.

Entrant en detall en la programació, Bausen, a la Vall d'Aran, acollirà la inauguració del certamen el 17 de juny, coincidint amb la Hèsta d’Aran, la Diada Nacional d’Aran. Així, Perifèria Cultural organitzarà per primer cop la Hèsta d’Aran Populara, la primera festa nacional de caire popular perquè tots els aranesos en puguin gaudir. Perifèria Cultural ha escollit aquesta data i aquest lloc per donar el tret de sortida perquè entén que l’Aran i Occitània és una de les grans perifèries oblidades pel centralisme barceloní basat en el monocultiu. La programació per aquest dia es farà en col·laboració amb l’associació aranesa Stereo Val Accion Culturau i inclourà els concerts d’Ò.C. Brigada Internacional i de Lo Bal del Lop amb Guillaume Lopez & Thierry Roques, una demostració de danses tradicionals occitanes i el col·loqui ‘Era Val d’Aran laguens dera nacion occitana’.

Llardecans, al Segrià, serà protagonista la nit de Sant Joan amb el concert de presentació dels nous senzills d'El Belda i el Conjunt Badabadoc, que a ritme caribeny refan grans èxits de Sopa de Cabra, Els Pets o Umpah-pah. A Biosca, al Solsonès, els dies 24 de juny i 9 de juliol, hi actuaran respectivament Trä, grup format per Laia Pedrol i Marc Serrats, i Mireia, nom artístic de la cantautora catalana Mireia Farré Canela, afincada a Formentera.

Perifèria Cultural també serà l'1 de juliol a La Granadella, a les Garrigues, amb Cafè d'Alger, un projecte musical nascut a Barcelona arran de la trobada dels músics Marc Serrats, Yacine Beahcéne Benet i Gabriel Fletcher Ventura. Aquesta proposta combina música chaâbi i altres músiques del sud.

I encara a les Garrigues, Bovera acollirà dos concerts: el 8 de juliol, a càrrec de Carles Dénia, que ha sorprès la crítica i el públic per la seva qualitat expressiva i musical, i el 15 de juliol, amb Marina Casellas, que presentarà el seu primer EP en solitari, anomenat ‘Lorem Ipsum’.

La Vall de Meià, al Municipi de Vilanova de Meià (la Noguera), serà igualment un dels espais destacats del cicle. Concretament, el 16 de juliol, al Molí de la Vansa, situat al poble de Boada, s’hi presentarà el darrer treball discogràfic d’Ivette Nadal, ‘Les hores blaves’. Gràcies a la col·laboració amb la Fundació Coma de Meià, liderada pel xef Sergi de Meià i dedicada a protegir la biodiversitat divulgant la cultura gastronòmica i desenvolupant l’agricultura ecològica, en acabar el concert tindrà lloc un col·loqui sobre els riscos dels trastorns alimentaris en el jovent amb l’artista i els cuiners Sergi de Meià i Arnau París i amb la dietista Mireia Galtés.

També a Boada, però el 30 de juliol, s’hi farà el concert de presentació de ‘No diré res de mi’, el nou disc de Meritxell Gené, que lligarà amb una mostra de diferents productes de la Noguera i el Pallars, així com una mostra de l’oli i el vi produït al mateix Molí de la Vansa, on se celebrarà el concert. Durant l’espectacle es farà una jam session culinària, el resultat de la qual s’oferirà als assistents en finalitzar el concert.

A banda d'aquests municipis de les comarques lleidatanes, el Perifèria Cultural també visitarà Riudarenes (La Selva), Perafita (Osona) i El Montmell (Baix Penedès), on se celebraran diferents activitats del cicle.     

Podeu consultar més informació sobre el Perifèria Cultural a: http://www.comedia.cat/es/comediateca/periferiacultural.