L’Errant 22 reivindicarà l’art més radical a Gósol del 22 d’abril a l’1 de maig amb una trentena de creadors de totes les disciplines

31/03/2022
El festival s’ha presentat avui a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que és al capdavant de l’organització

‘De la terra al cel’ és el nom de l’itinerari artístic proposat per aquesta tercera edició

 

La tercera edició del festival ‘Errant. Itineraris d’Art i Pensament’ aterrarà a Gósol el divendres 22 d’abril amb l’itinerari artístic 'De la terra al cel’, i es clourà el dia 1 de maig amb un final de festa popular amb l’acordió de Roser Gabriel, el contrabaix de Gerard Avellaneda i un grup de músics i acordionistes del poble.

Errant s’ha presentat aquest dimarts a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’entitat organitzadora, en un acte en què hi han pres part el director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy, i del director del festival, Jesús Vilamajó. L’edició d’enguany compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gósol, el Consell Comarcal del Berguedà i el Molí de Gósol.

Com és habitual, el festival Errant porta l’art i el pensament a les diferents poblacions de la demarcació de Lleida, i enguany ho farà a Gósol, el petit poble on Pablo Picasso va fer, l’any 1906, una estada feliç d’uns tres mesos que li va permetre trobar la pau interior que cercava i, alhora, una manera de fer art molt essencial i autèntica, amb una connexió directa amb la natura i amb la gent. Així, l’Errant vol recuperar l’esperit del qual es va impregnar el pintor malagueny, tot reivindicant l’art més radical com a espai de transformació personal i col·lectiu i com a eina de coneixement de l’entorn.

L’Errant es desplegarà durant els darrers dos caps de setmana del mes d’abril i fins a l’1 de maig, i s’hi podran veure més d’una trentena d’artistes de totes les disciplines. Les primeres dues activitats seran col·laboratives i participatives. Per una banda, qui ho vulgui podrà participar en el taller de creació artística ‘Pintar amb pigments’, dirigit per Jaume Amigó; i, per l’altra banda, el dibuixant Joan Codina Donaire, inspirant-se en els retrats que Picasso va fer a Gósol, retratarà tothom qui ho desitgi i copsarà en les seves pintures l’essència del poble.

Durant el primer cap de setmana d’activitats, els visitants gaudiran dels dos itineraris d’art. El primer, al voltant de l’antiga església de Santa Maria del Castell de Gósol, on es podran veure les instal·lacions a la natura d’Aleydis Rispa, Jaume Amigó, Joan Codina Donaire, Nil Nebot i Carlota de Carvajal, Núria Rion, Ona Trepat Rubirola i Vicky Benítez; el segon itinerari el trobarem a la ruta que porta als plans de Gósol, on hi ha les restes d’un fortí que presumiblement es remunta a l’època de les guerres carlines, i on intervindran les artistes Anna Dot i Olga Olivera-Tabeni.

D’altra banda, tindran lloc diverses accions entre poètiques, místiques i musicals: l’artista Pep Aymerich i la violoncel·lista Lluïsa Paredes presentaran dues peces sublims en les quals la destral, el tronc, el xerrac i el violoncel esdevindran els protagonistes; l’artista neorupestre Nil Nebot i la ballarina Carlota de Carvajal sorprendran amb la peça de dansa ‘L’Eixam’; el músic Arnau Obiols presentarà el seu disc ‘Tost’, un ritu sonor i íntim en plena natura; i, per tancar el diumenge dia 24 d’abril, la cantautora i poetessa Ivette Nadal sortirà a la recerca d’identitats poètiques, filosòfiques i musicals amb el nou projecte en format de trio ‘Cançons de nit’. 

El 30 d’abril, l’Errant es desplaçarà fins al Molí de Gósol. Allí, les famílies gaudiran del taller de construcció de sons d’ocells a càrrec del Drapaire Musical; i els adults, del pensament, la poesia, la dansa i la música d’arrel tradicional, que inundaran el programa del dia. Els tradicionals diàlegs de l’Errant seran conduïts per la periodista cultural Emma Quadrada, que conversarà amb la jove escriptora Núria Bendicho Giró, per una banda, i, per l’altra banda, amb la poetessa Laia Carbonell Ferrer. En l’apartat musical i de dansa, els espectacles ‘Silur’, amb la poeta Sònia Moya acompanyada de la ballarina Maria Ribera i del músic Manel Fortià, i La Companyia MINIMíssimA, amb Gerard Díaz, Lali Mateu i Roger Cusidó, que presentaran ‘I potser sentiràs el campanar’, captivaran el públic. També s’oferirà un dinar a preu popular al Molí de Gósol.

L’Errant es clourà el diumenge 1 de maig amb una conferència performativa on la historiadora de l’art, doctora en filosofia i experta en Picasso, Jèssica Jaques Pi, juntament amb la performer Meritxell de Soto, abraçaran des del coneixement i l’acció artística les influències que el pintor va exercir sobre Gósol, i les que el poble infligí a l’artista. Per tancar el festival, i a la plaça del poble, l’acordionista de Ribera de Cardós, Roser Gabriel Pla, acompanyada del contrabaixista Gerard Avellaneda, faran un tast del seu nou disc ‘L’Arbre Humà’. I, tot seguit, mentre l’Ajuntament de Gósol oferirà un vermut popular, tindrà lloc la festa musical de tancament de l’Errant 22 amb la participació de Roser Gabriel Pla, Gerard Avellaneda i acordionistes i músics de Gósol.

Podeu consultar tota la programació a www.errantfest.cat.

/programa_Errantfest2022