Leonci González Munsó guanya el 34è Premi Josep Lladonosa d’Història Local amb una obra sobre Amali Prim i Seguí

19/11/2023
En aquesta edició, el santuari de la Mare de Déu del Merli d’Alguaire s’ha estrenat com a escenari de l’acte de lliurament i s’ha creat un premi honorífic que ha recaigut en Josep Vallverdú

La vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha participat aquest diumenge en l’acte de lliurament del 34è Premi Josep Lladonosa d’Història Local dels Països Catalans, que ha recaigut en Leonci González Munsó per l’obra ‘Amali Prim i Seguí, 1878-1937. Metge, músic i periodista. Apòstol del Wagnerisme a la Lleida de principis del segle XX’.

L’acte s’ha celebrat al santuari de la Mare de Déu del Merli d’Alguaire i ha comptat amb la participació, al marge d’Estefania Rufach, de l’alcaldessa d’Alguaire, Immaculada Roca; del regidor de Cultura, Jaume Farreny; Manel Lladonosa, president del Patronat Municipal Josep Lladonosa i Pujol; Francesc Guillaumet, director del diari ‘La Mañana’, editor del premi; el guanyador de la passada edició, Guillem Roca; i el guanyador de l’actual edició, Leonci González.

Cal destacar que, en aquesta edició, s’ha creat el Premi d’Honor Josep Lladonosa, que en aquesta ocasió s’ha concedit a l’escriptor lleidatà Josep Vallverdú en motiu del seu centenari i que ha recollit ell personalment. De fet, l’acte ha començat amb la projecció d’un audiovisual dedicat a la seva figura i amb la col·laboració del pubillatge. Aquesta nova distinció té com a objectiu reconèixer la trajectòria de persones que s’han dedicat a qualsevol àmbit de la cultura i reivindicar la que tenim al nostre territori i els seus valors.

Una altra novetat destacada ha estat que s’ha estrenat una nova ubicació per a l’acte de lliurament, atès que l’espai habitual, que era l’Ajuntament d’Alguaire, ha donat pas al santuari de la Mare de Déu del Merli, amb la qual cosa es vol posar en valor el patrimoni cultural de la població.

L’obra guanyadora, que regalarà el diari ‘La Mañana’ als seus lectors el proper Sant Jordi, és fruit de la tasca de Leonci González Munsó, llicenciat en Filosofia i Lletres-Secció Geografia per la Universitat Central Barcelona. ‘Amali Prim i Seguí, 1878-1937. Metge, músic i periodista. Apòstol del Wagnerisme a la Lleida de principis del segle XX’ se centra en la figura d’aquest, musicòleg, pianista, compositor, periodista i metge nascut al carrer Major de Lleida. Malgrat que va dedicar la seva vida professional a la medicina i que no van estudiar música, Amali Prim va arribar a ser un excel·lent pianista, compositor i un gran entès en la música de Wagner, fins al punt de ser un dels creadors de l’Associació Wagneriana amb l’objectiu de continuar impulsant el coneixement de la música de Wagner a Barcelona. Membre molt actiu del Col·legi de Metges de Lleida i habitual col·laborador en diferents publicacions d’aquest àmbit (‘Boletín Médico’, ‘Revista Sanitària’, ‘Lleida’), va arribar a ser secretari general i oficial major de la Secció de Lleida del Col·legi de Metges de Catalunya, càrrec que ocupava quan va morir, el 2 de novembre de 1937, arran del bombardeig que va patir la ciutat de Lleida a la guerra civil i que va afectar el Liceu Escolar, a la segona planta del qual Amali Prim hi tenia el seu domicili particular.