L’Aplec Internacional Adifolk presenta a l’IEI la seva 34a edició, que se celebrarà a Portugal amb vuit entitats lleidatanes

13/06/2022
Tindrà lloc a la ciutat d’Elvas del 26 al 28 d’agost i aplegarà més de 600 actuants de més d’una trentena de grups que donaran a conèixer la cultura popular catalana

Els Cavallets del Corpus de Lleida, l’Esbart Arrels de Lleida, Es Fradins de Vielha, la Colla Gegantera i grallera de Balaguer, la Colla Gegantera de Bellvís, la Colla Sardanista Sol Ixent de Vilanova de Bellpuig, el Pubillatge Nacional de Catalunya i l’Aplec del Caragol hi seran presents

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dilluns la presentació de l’Aplec Internacional Adifolk, un esdeveniment cultural que enguany celebra la seva 34a edició, que aquest 2022 arribarà a la ciutat d'Elvas (Portugal) els dies 26, 27 i 28 d’agost, amb la participació de més d’una trentena de colles de tot Catalunya, amb l’objectiu de promocionar, divulgar i ensenyar la cultura popular catalana arreu.

L’acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, d’Ivan Besora, president d’Adifolk, del vicepresident, Oriol Ramírez, i del regidor de l’Ajuntament de Lleida, Paco Cerdà. La presentació ha inclòs la projecció de l'espot publicitari del 34è Aplec Internacional i una salutació de l’alcalde d’Elvas, José Antonio Rondão Almeida, que ha estat llegida per Oriol Ramírez. També s’ha comptat amb la representació del Patronat del Corpus de Lleida, de la Colla Gegantera de Balaguer, de la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol de Lleida, d’Esbarts Arrels de Lleida, de la Colla Sardanista ‘Sol Ixent’ de Vilanova de Bellpuig, de la Federació Catalana d’Entitats Corals, d’Adifolk, de l’Hereu de les Comarques Lleidatanes i 1r Fadrí d’Honor de Catalunya, de l’Hereu de Torres de Segre 21-22 i Hereu del Segrià 2022 i de la Pubilla de Raimat 2021 i Primera Dama del Segrià 2022. També hi ha assistit el director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy i el regidor de l’Ajuntament de Lleida, Ignasi Amor.

Adifolk és una associació formada per persones vinculades estretament al món del folklore i la cultura popular catalanes que té com a objectiu fonamental potenciar i dinamitzar la cultura popular del nostre país i també donar a conèixer a Catalunya el folklore d’altres indrets del món, mitjançant diferents intercanvis culturals.

L’entitat compleix enguany 50 anys, motiu pel qual vol donar encara més relleu a les activitats que porta a terme, entre les que destaca l’Aplec Internacional que s’ha presentat avui i que compta amb el suport de les quatre diputacions catalanes, en el cas de la de Lleida a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, a més de la col·laboració de la Direcció General de Cultura Popular i el Departament d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya. Cada any es fa la presentació de l’Aplec Internacional en un lloc divers del país, i en aquesta ocasió ha correspost a Lleida.

En aquest 34è Aplec, es comptarà amb més de 600 actuants dels 25 grups de tots els àmbits de la cultura popular que seran els ambaixadors de Catalunya a Portugal. Entrant més en detall en les propostes que ofereix aquest 34è Aplec Internacional, durant els quatres dies s’oferiran tota mena de propostes, que van des d’espectacles, cercaviles, concerts, ballades de sardanes, mostres tradicionals, xarrades culturals, exposicions, debats, cantades d’havaneres, música, diables, etc.

Pel que fa als grups participants, Lleida comptarà amb una destacada representació. Així, en els balls de seguici intervindran els Cavallets del Corpus de Lleida; en les danses i balls tradicionals, ho faran l’Esbart Arrels de Lleida (Segrià) i Es Fradins de Vielha (Val d’Aran); en els gegants i capgrossos, es comptarà amb la Colla Gegantera i grallera de Balaguer (Noguera) i amb la Colla Gegantera de Bellvís (Pla d’Urgell); en l’apartat de les sardanes, amb la Colla Sardanista Sol Ixent de Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell); i en el capítol de tradicions, amb la representació de Lleida al Pubillatge Nacional de Catalunya i amb l’Aplec del Caragol de Lleida.