L’aparició de danys ocults a les bigues del sostre de l’IEI obliga a allargar les obres de reforma de la segona planta

28/02/2023
Per altra banda, també s'ha actuat per urgència en segona instància degut a un fet similar a l'exposat per les grans jàsseres de cantonada però, en aquest cas, pels problemes de podridura als encastaments de les bigues del sostre de la segona planta a les parets laterals de façana i del pati interior. La solució, en aquest cas, ha estat la col·locació d'unes bigues sabateres per sota del recolzament de les bigues a la paret i que també ha aturat els treballs dels paraments al llarg de totes les parets.

La paralització de les obres de reforma de la segona planta per tal de reparar les jàsseres i les bigues de fusta és deguda al fet que algunes unitats de l'obra de reforma s'haurien de desmuntar i tornar a muntar, però no es podia fer si abans no s'actuava sobre la rehabilitació i reforç d'aquests elements estructurals dels sostre de la segona planta. Tot i amb això, alguns treballs de la reforma (Hemeroteca, finestres i escala) s'han pogut continuar un cop estintolades les jàsseres.

Les obres que s'estan executant es corresponen amb la tercera fase de la restauració de l'antic Hospital de Santa Maria, seu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, i a més de la intervenció a la segona planta, per tal de recuperar alguns serveis administratius actualment ubicats a la Caparrella, també es restauren finestres, es recuperen paraments de pedra antics, s'actua sobre els elements de fusta del sotacobert i es restauren bigues, revoltons i prestatgeries de l'Hemeroteca ubicada a la primera planta de l'edifici, així com totes les noves instal·lacions de refrigeració o calefacció dels espais.



Durant el temps que l'Hemeroteca i la Biblioteca han estat tancades al públic, l'IEI ha aprofitat per completar la digitalització del fons històric de premsa periòdica, al mateix temps que s'han donat de forma personalitzada les diferents consultes de material demanat per investigacions en curs.