L’aigua inspira el ‘Tast 4’, el quart llibre de poemes coeditat per l’IEI i la Fundació Castell del Remei

20/06/2024
La publicació de l’Aplec Literari s’ha presentat a la Sala d’Actes del Museu Morera

 

La Sala d’Actes del nou Museu Morera ha estat l’escenari, aquest dijous, de la presentació de la publicació ‘Tast 4’, un nou volum d’aquesta col·lecció que s’edita arran del certamen anual Aplec Literari al Castell del Remei, en una iniciativa impulsada per la Fundació Castell del Remei amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs per a l’edició.

L’acte ha comptat amb la participació de la responsable de l’edició d’aquest llibre de poemes i responsable del Departament de Publicacions de l’IEI, Carme Vidalhuguet, i de la presidenta de la Fundació Castell del Remei, Mireia González Antó.

El volum ‘Tast 4’ recull obres inspirades en el tema d’aquesta edició, que és l'aigua de la finca, i que han estat creades pels poetes Josep Vallverdú, Amat Baró, Eduard Batlle, Josep Borrell, Anna Bou Jorba, Ramon Cardona Colell, Montse Gort, Anton Not, Joan Rovira, Josep M. Sala-Valldaura, Eduard Sanahuja, Jaume Suau, Àlex Susanna i Pep Marco. El poemari està il·lustrat amb fotografies de Pep Marco, de La Capsa Studio.

A més, la presentació d’avui ha comptat amb la participació d’artistes plàstics que han posat veu als poemes, i que han estat Josep Ramon Jové, Carles Benseny, Albert Velasco, Jordi V. Pou, Montse Macià, Jesús Navarro, Marta Salla, Annabel Encuentra, Miquel Asensio, Mireia González Antó i Xavier Macià. Amb la lectura dels poemes per part de persones d’altres àmbits de la cultura, l’objectiu és agrupar diferents llenguatges artístics.

L’Aplec Literari té el seu origen en el fet que nombrosos poemes, altres textos literaris, partitures, dibuixos, pintures, fotografies, publicitat… s’inspiren en l’entorn del Castell del Remei. Va ser el desig de mantenir la relació amb els gestors del festival lleidatà Destí Poesia, la coincidència de la diada de Sant Jordi amb la celebració del recuperat Aplec del Castell del Remei (2016) i la possibilitat que l’escriptor Josep Vallverdú apadrinés la iniciativa que es va donar peu a la creació de la primera edició del Tast.

L’Aplec és, doncs, una trobada d’autors que llegeixen de pròpia veu les seves obres inèdites creades expressament per al certamen i dedicades a un tema consensuat prèviament (els arbres, l’aigua…) i relacionat amb el Castell del Remei. El nucli inicial, al qual se sumen altres noms d’escriptors convidats en cada trobada, el formen Eduard Batlle, Josep Borrell, Xavier Macià, Àngels Marzo, Anton Not, Joan Rovira, Josep M. Sala Valldaura, Eduard Sanahuja, Jaume Suau i Àlex Susanna. A més, hi han participat, en el ‘Tast 2’, Enric Boluda-M Hût, Jordi Pàmias, Manel Montobbio; Rosa Fabregat, en el ‘Tast 3’; i Amat Baró, Ramon Cardona i Montse Gort, en aquest ‘Tast 4’. La coordinació va a càrrec d’Anton Not.

La publicació dels poemes de l’Aplec Literari al Castell del Remei ja pren cos de col·lecció amb la voluntat de compartir amb tothom tot el que desprèn aquest indret tan especial.

Podeu trobar més informació a: https://fundaciocastelldelremei.org/cultura/#tast