La Zona Zero de l’Institut d’Estudis Ilerdencs exposarà els ‘Pergamins’ del Fons de l’Antic Hospital de Santa Maria

08/03/2024
Es podrà veure del 14 de març al 12 de maig i mostrarà 18 exemplars d’entre els segles XV i XVII

El Fons de l’antic Hospital de Santa Maria serà el protagonista d’una exposició que es podrà veure a la Zona Zero de l’Institut d’Estudis Ilerdencs des del 14 de març fins al 12 de maig.

Cal recordar que, en les societats de l’edat mitjana, els hospitals tenien un paper fonamental com a institucions que oferien assistència a aquells més necessitats. Al segle XV, a Lleida es van unir els paers de la ciutat i el bisbe per crear un Hospital General. L’Hospital de Santa Maria va estar en funcionament fins a principis del segle XX, i al llarg de tota la seva història va generar una gran quantitat de documentació que conforma el Fons de l’Antic Hospital de Santa Maria, una documentació que a dia d’avui conserva el Servei de Patrimoni Bibliogràfic i Documental de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

L’exposició que s’inaugura el 14 de març se centra en una part de tota aquesta documentació, concretament en els pergamins del fons, un total de 18, d’entre els segles XV i XVII, de tipologies diverses: privilegis reials, butlles papals, documents de compra-venda i testaments, entre d’altres. Aquests pergamins mostren, a més, aspectes diversos de la població de Lleida en època medieval, reflecteixen l’organització de l’hospital, i com s’assistia els malalts en aquesta institució que tenia la seva seu en l’edifici que actualment ocupa l’IEI.