La XXV Mostra de Bolets de Primavera de les Terres de Lleida exposa més de 90 espècies al Pati de l’IEI

19/06/2023
Es podrà visitar avui i demà i inclou exemplars recol·lectats aquest cap de setmana pels membres i col·laboradors de la secció de micologia de l’Institut d’Estudis Ilerdencs

 

Aquest dilluns al matí ha obert les seves portes la XXV Mostra de Bolets de Primavera de les Terres de Lleida. L’exposició s’ha instal·lat al Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, on es podrà visitar i restarà oberta al públic avui i demà dimarts.

La mostra exposa més de 90 espècies de bolets recol·lectats aquest cap de setmana pels membres i col·laboradors de la secció de micologia del IEI. Cal destacar que aquesta mostra s’ha hagut d’ajornar dos cops (normalment se celebra a finals de maig), i finalment s’ha pogut organitzar quan resten només dos dies per a l’inici de l’estiu. Les escasses pluges, no tan sols d’aquest hivern, sinó també d’inicis de primavera, han fet que les condicions climàtiques per a la fructificació dels bolets aquesta primavera hagin estat adverses. Sortosament, les pluges de les darreres setmanes finalment han fet possible la fructificació dels fongs, encara que més tard d’allò que és normalment habitual, i ha estat possible reunir un nombre acceptable de tàxons.

En aquest sentit, cal recordar que l’exposició de bolets de la primavera de l’any 2022 ja es va haver de cancel·lar al darrer moment per la manca de pluges, en el que sembla marcar una tendència que pot ser la habitual en els properes anys, i que possiblement aquesta es trobi reforçada pels efectes del canvi climàtic en el nostre territori.

En l’exposició que es podrà veure avui i demà es troben ben representades famílies de la comunitat fúngica que normalment inicien la seua fructificació durant l’estiu o a inicis de la tardor, com la des Boletals (tres dels quatre tipus de ceps de les nostres terres hi estan representats). En canvi, espècies de l’ordre dels Ascomicets, al qual pertanyen gèneres com el Morchella, al que pertanyen les múrgoles (o “molügres”), o de les populars cassoletes, que normalment fructifiquen a inicis de la primavera, estan poc presents en les taules d’exposició. Tanmateix, el visitants podran gaudir de la presència de les habituals i conegudes espècies primaverals, com són els moixernons i les carreretes, que finalment han fet la seua aparició en les prats de muntanya.