La vicepresidenta Estefania Rufach felicita Som Cinema per haver esdevingut “l’espai de referència de l’audiovisual del nostre país”

19/10/2022
Ho ha dit en l'acte inaugural de la 13a edició del festival, celebrat a l'Auditori del Campus de Cappont de la UdL i que ha inclòs la projecció del documental 'Defensores'

La vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach, ha participat aquest dimecres en l'acte inaugural del 13è Festival de l'Audiovisual Català Som Cinema, que s'ha celebrat a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida. A més d'Estefania Rufach, l'acte ha comptat amb la intervenció de l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; de Joan Busqueta, professor d'història i vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL; i Judith Vives, directora del festival.

En el seu parlament, Rufach ha felicitat, en nom de la Diputació de Lleida i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, els organitzadors d'un festival que ha esdevingut "l'espai de referència de l'audiovisual del nostre país" i al qual continuaran donant suport. A la vegada, ha volgut destacar d'aquesta 13a edició del festival la diversitat d'espais que donaran cabuda a les projeccions, el que vol dir que hi ha "una implicació creixent de la ciutat"; i el fet que una part important del programa es dediqui a presentar curtmetratges elaborats per estudiants d'instituts, amb el Som Secundària, i dels centres Ilerna i ECCIT, el que significa que hi ha futur.

En acabar l'acte institucional, s'ha celebrat la sessió inaugural de Som Cinema, durant la qual s'ha projectat, fora de concurs, el documental 'Defensores' (2021), realitzat pel Col·lectiu Tara, una cinta que se centra en les amenaces de grups fonamentalistes i d'extrema dreta als drets sexuals i reproductius, segons han detallat dos de les representants del col·lectiu, Sílvia Aldavert i Maria Alloza, durant la presentació.

'Defensores' tracta la situació dels drets sexuals i reproductius en temps de crisi econòmica, social i política com els actuals, un context en què, segons reflecteix el documental, són els primers drets a ser atacats per grups fonamentalistes i d'extrema dreta amb l'objectiu de mantenir l'ordre econòmic i social neoliberal.

El Col·lectiu Tara està format per dones professionals provinents de diversos àmbits (periodisme, història de l'art, comunicació, educació social i sociologia) i amb una experiència comuna en projectes educatius i de divulgació del coneixement sobre la cultura audiovisual, el gènere i el pensament social. Les autores del documental assenyalen que les defensores dels drets sexuals i reproductius són a l'avantguarda de la lluita pels drets humans de les dones i persones LGTBIQ+ d'arreu del món.

Som Cinema Festival se celebrarà a la ciutat de Lleida des d'avui i fins al 23 d'octubre, uns dies durant els quals presentarà prop d'una seixantena de produccions provinents de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears que conformaran les diferents seccions de la mostra: ficció, documentals, Som Secundària i les sessions dedicades a treballs de l'Escola Catalana de Cinema i Televisió (ECCIT) i Ilerna. Així, la programació inclourà 5 llargmetratges i 12 curts de ficció; 9 llargs i 6 curts documentals; 14 curts del Som Secundària (a càrrec d'alumnat d'instituts); 6 curts d'Ilerna i 4, de l'ECCIT.