La vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, aplaudeix una obra que “rescata de l’injust oblit” la figura d’Amali Prim i Seguí

17/04/2024
La vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, aplaudeix una obra que “rescata de l’injust oblit” la figura d’Amali Prim i Seguí Leonci González Munsó és autor del llibre guanyador del 34è Premi Josep Lladonosa d’Història Local, que regalarà el diari ‘La Mañana’ aquest Sant Jordi.

 L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimecres la presentació del llibre ‘Amali Prim i Seguí, 1878-1937. Metge, músic i periodista. Apòstol del Wagnerisme a la Lleida de principis del segle XX’, de Leonci González Munsó. Es tracta de l’obra guanyadora del 34è Premi Josep Lladonosa d’Història Local amb la qual el diari ‘La Mañana’ obsequiarà els seus lectors aquest Sant Jordi.L’acte de presentació ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach; l’alcaldessa d’Alguaire, Imma Roca; Manel Lladonosa, historiador i president del Patronat Municipal Josep Lladonosa i Pujol; i Francesc Guillaumet, director del diari ‘La Mañana’, editor del premi; i l’autor del llibre, Leonci González. També hi ha assistit el director de l’IEI, Andreu Vàzquez; el diputat Xavi Palau; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull; el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín; el president i editor del diari ‘La Mañana’, Jordi Solana, entre d’altres representants de la societat lleidatana.
En el seu parlament, Estefania Rufach ha volgut destacar, d’una banda, “la capacitat de treball, el compromís amb la cultura i la llengua, i el determini creatiu” d’Amali Prim i Seguí; i, de l’altra, el magnífic treball de Leonci González Munsó, que ha permès “rescatar de l’injust oblit” un personatge “tan sorprenent com desconegut”. Un personatge la trajectòria del qual ens permet, segons la vicepresidenta de l’IEI, “resseguir la història general del país” i, més concretament “la de Lleida”.
És per això que Estefania Rufach ha volgut felicitar l’Ajuntament d’Alguaire, el Patronat Municipal Josep Lladonosa i el diari ‘La Mañana’ per la seva empenta i per una unió d’esforços que, des de fa més de tres dècades, impulsa un guardó que és tota una referència en l’àmbit de la historiografia i que compta, com no pot ser d’altra manera, amb el suport incondicional de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Diputació de Lleida.
‘Amali Prim i Seguí, 1878-1937. Metge, músic i periodista. Apòstol del Wagnerisme a la Lleida de principis del segle XX’ és fruit de la tasca de Leonci González Munsó, llicenciat en Filosofia i Lletres-Secció Geografia per la Universitat Central Barcelona. L’obra se centra en la figura d’aquest musicòleg, pianista, compositor, periodista i metge nascut al carrer Major de Lleida. Malgrat que va dedicar la seva vida professional a la medicina i que no van estudiar música, Amali Prim va arribar a ser un excel·lent pianista, compositor i un gran entès en la música de Wagner, fins al punt de ser un dels creadors de l’Associació Wagneriana amb l’objectiu de continuar impulsant el coneixement de la música de Wagner a Barcelona.
Membre molt actiu del Col·legi de Metges de Lleida i habitual col·laborador en diferents publicacions d’aquest àmbit (‘Boletín Médico’, ‘Revista Sanitària’, ‘Lleida’), va arribar a ser secretari general i oficial major de la Secció de Lleida del Col·legi de Metges de Catalunya, càrrec que ocupava quan va morir, el 2 de novembre de 1937, arran del bombardeig que va patir la ciutat de Lleida a la guerra civil i que va afectar el Liceu Escolar, a la segona planta del qual Amali Prim hi tenia el seu domicili particular.