La tercera jornada del cicle Ciència a l’IEI, amb la signatura del doctor Fèlix Ritort

15/03/2022
Ha parlat sobre 'Premi Nobel de Física 2021 a la complexitat: del canvi climàtic al descobriment d'una nova organització de la matèria'



L'Aula Magna de l'Institut d'Estudis Ilerdencs ha estat l'escenari, aquest dimarts, de la tercera de les cinc entregues del cicle Ciència a l'IEI 2022. En aquesta ocasió, la xarrada ha anat a càrrec de Fèlix Ritort, que ha ofert una conferència titulada 'Premi Nobel de Física 2021 a la complexitat: del canvi climàtic al descobriment d'una nova organització de la matèria'.

En la sessió d'avui, el catedràtic de Física de la UB Fèlix Ritort, membre de l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la UB (IN2UB), ha centrat la seva xarrada en les figures dels científics Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi, guanyadors del Premi Nobel de Física 2021 per les contribucions fonamentals per a la nostra comprensió dels sistemes físics complexos. Entre aquestes contribucions hi ha el desenvolupament de models matemàtics per comprendre el canvi climàtic i la responsabilitat dels humans en aquest procés global.

El cicle Ciència a l'IEI 2022 se celebra al llarg de tot el mes de març. Organitzat per la Secció de Ciències Experimentals, Matemàtiques i Tecnologies de la casa, el cicle vol divulgar les darreres actualitzacions científiques de la mà d'investigadors i especialistes de relleu.

Les dues primeres sessions van dur la signatura de Julià Cufí, amb la xarrada 'Són útils les matemàtiques?', i Ignasi Ribas, que va parlar sobre 'Exoplanetes: a la recerca d'una altra Terra'. A les dues conferències restants, els temes a tractar seran 'Epigenètica a la salut i a la malaltia', amb Manel Esteller, el dia 22, i 'Recerca en eficiència energètica de l'edificació. Les parets es mouen!', amb Álvaro de Gracia, el dia 29. Totes les xarrades programades es poden seguir presencialment a l'Aula Magna de l'IEI i també via streaming pel canal culturaiei.cat.