La Seu Vella dona llustre als Premis Literaris 2022, que distingeixen Josep M. Sala-Valldaura amb el Josep Vallverdú i Marina Miralles amb el Màrius Torres

18/11/2022
L'acte de lliurament dels guardons ha tingut lloc a la nau central i ha inclòs un espectacle teatral basat en l'amistat entre Josep Vallverdú i Guillem Viladot, del qual se'n celebra el centenari del seu naixement

La vicepresidenta de la Diputació, Estefania Rufach, ha lliurat el Màrius Torres i ha destacat que els premis són "un incentiu per als guardonats" però també, i sobretot, una eina per reconèixer l'obra de Màrius Torres i de Vallverdú



La Seu Vella de Lleida ha estat aquest divendres al vespre el marc de l'entrega dels Premis Literaris 2022, que han tingut com a guanyadors Josep Maria Sala-Valldaura, en el cas del Josep Vallverdú d'assaig, i Marina Miralles Mestre, en el Màrius Torres de Poesia, que ha rebut de mans de la vicepresidenta de la Diputació de Lleida i de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Estefania Rufach. A més d'un escenari majestuós com és la nau central de la Seu Vella, la vetllada ha comptat amb la particularitat que, com a fil conductor de l'acte, s'ha ofert una proposta literària teatral basada en l'amistat entre Guillem Viladot i Josep Vallverdú.

A més d'Estefania Rufach, que ha estat acompanyada per la diputada Helena Martínez, l'acte ha comptat amb la presència de Jaume Rutllant, regidor de Cultura de la Paeria. També hi ha assistit l'escriptor Josep Vallverdú.

Les obres guanyadores s'han donat a conèixer prèviament en un acte que s'ha celebrat al matí a la Paeria de Lleida, que és una de les entitats convocants dels premis juntament amb la Diputació de Lleida a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, que també ha estat representat per la vicepresidenta Estefania Rufach. Tots dos guardons estan dotats amb un premi de 9.000 euros, i a més els respectius guanyadors han rebut la figura de la Libertinella, emblema dels Premis Literaris de Lleida.

En el cas del Premi d'Assaig Josep Vallverdú, que enguany ha arribat a la seva 39a edició, l'obra guanyadora ha estat 'La serp i la poma: al voltant del llenguatge poètic', de Josep Maria Sala-Valldaura, presentada amb el pseudònim Peire Vidal. Nascut a Gironella el 1947, Josep Maria Sala-Valldaura és doctor en Filologia per la Universitat de Barcelona i ha estat catedràtic de Literatura espanyola moderna i contemporània a la Universitat de Lleida. Ha estudiat el teatre espanyol i el català del segle XVIII i començament del XIX, així com la poesia catalana i castellana contemporànies. Ha obtingut diversos premis, com ara el Carles Fages de Climent, el Parc Taulí, el Cadaqués a Rosa Leveroni de poesia, el Sant Miquel d'Engolasters (Nit literària andorrana) d'assaig, el Joanot Martorell de narrativa, el Serra d'Or i el Cavall Verd de la crítica, l'Ovide al millor llibre de poemes traduït al francès o la menció especial de la UNESCO a la literatura catalana. El 2019 li fou concedit el premi Cadaqués a Quima Jaume per la seva trajectòria literària.

Pel que fa al Premi de Poesia Màrius Torres, aquesta era la seva 27a edició. L'obra guanyadora ha estat 'Llavors', de Marina Miralles Mestre, que la va presentar amb el pseudònim de Dora Salau. Marina Miralles va nàixer a Granollers, ciuta on viu. És graduada en filologia catalana (UB, 2014), Màster de Formació del Professorat (UAB, 2015) i té un postgrau (UB, 2016) d'assessorament lingüístic i serveis editorials, la seva dedicació professional actual, que compagina amb l'exercici com a tècnica als Serveis Lingüístics de la FPCEE Blanquerna-URL. Ha publicat la novel·la 'Magnòlia' (Alpina, 2018), el poemari 'La sort de Sísif' (Gregal, 2019) i el conte de sang i fetge 'Hòstia' (accèssit al VI Premi Guillem de Belibasta i publicat a Trèvol Atzur, Salòria, 2020) i els assaigs 'L'Escolania per dins i per fora' (Abadia de Montserrat, 2020) i '25 anys del Rec al Roc' (Alpina, 2021). Formada al Conservatori Municipal Josep M. Ruera, és pianista i compon cançons.

En el seu parlament, Estefania Rufach ha dit que els Premis Literaris fan palès "el compromís de la ciutat i de les terres de Lleida amb la cultura i, en aquest cas concret, amb la seva tradició literària", i que a la vegada són "una plataforma de llançament de llibres i d'autors, incentiven la creació literària en llengua catalana i contribueixen al desenvolupament d'una sòlida cultura nacional que no renuncia, malgrat entrebancs i adversitats noves i de sempre, a ser una més d'entre les potents i consagrades cultures europees".

En aquesta edició, a més, els premis arriben amb "l'embolcall d'aniversaris: del centenari de Guillem Viladot cap al de Josep Vallverdú", que se celebrarà l'any vinent, que serà l'Any Vallverdú, ha precisat Rufach.

Tot plegat dins una tasca conjunta i una suma de forces en la qual la vicepresidenta de la Diputació ha inclòs, en forma de felicitació, l'empenta institucional, els lectors, els membres dels jurats i Pagès Editors, i que es tradueix en uns premis que esdevenen "un incentiu per als guardonats" però també, i sobretot, una eina per tal que tot el conjunt d'obra de Màrius Torres i de Josep Vallverdú –"escriptors de referència de la literatura que s'expressa en llengua catalana" creixi en lectors i no deixi d'ésser motiu d'estudi acadèmic.

L'acte de lliurament dels guardons d'aquest any ha estat lleugerament diferent al d'anys anteriors, atès que no hi ha hagut una persona encarregada de fer de mestre de cerimònies, sinó que ha estat el mateix espectacle teatral el que ha conduit la vetllada. Ha estat mitjançant una proposta emmarcada dins la celebració del centenari del naixement de Guillem Viladot i en la qual, sota el títol 'Estimat amic, rebuda la teva... (De V a V, d'un temps, d'una amistat)', s'ha posat en valor la perllongada i ferma amistat entre Viladot i Josep Vallverdú.

L'espectacle ha comptat amb la participació dels actors Annabel Castan i Pep Planas, i amb la música de LleidArt Ensemble, amb Nico Cobo (violoncel), Félix Gallego (viola) i Ariadna Gabarrell (violí), a més del muntatge audiovisual de Jordi Làrios i la col·laboració i el suport d'Eduard Batlle, Teresa Ibars, Camil·la Minguell, Pau Minguet, Ramon Sistac, Joan Ramon Veny, Carme Vidal, Miquel Viladegut, tot plegat sota una idea, guió i direcció de Rosa Mesalles.

De fet, l'acte s'ha estructurat en tres blocs, el primer i el darrer dedicats a la proposta teatral, i el segon centrat en el lliurament dels guardons. Cal remarcar, a més, que durant l'espectacle, s'ha donat lectura fins a set cartes entre Viladot i Vallverdú, una de les quals era inèdita i ha estat llegida pel mateix Vallverdú.

Els Premis Literaris 2022 han comptat amb la participació d'un total de 67 originals, 15 més que l'any passat, repartits entre els 23 que es van presentar al Josep Vallverdú i els 44 que ho van fer al Màrius Torres. Els originals eren provinents de tots els Països Catalans i fins i tot n'hi havia algun de França.

El jurat del Vallverdú ha estat format per dos membres que ja repetien d'anys anteriors, com eren Jaume Barrull i Anna Berga, i tres incorporacions d'enguany: Anna Ballbona, Gabriella Gavagnin i Joan Roig. El jurat del Màrius Torres ha estat format per Eva Baltasar, Mireia Calafell, M. Antònia Massanet, Pere Pena i Jordi Virallonga.

Cal destacar, a més, que prèviament a l'acte d'ahir, es van presentar al Teatre de l'Escorxador les obres guanyadores dels Premis Literaris de l'any passat, que van ser 'Un català a Grècia (Una mirada a una història compartida)', d'Eusebi Ayensa Prat (38è Premi d'Assaig Josep Vallverdú 2021), i 'Ànima del poeta', de Francesc Pastor Verdú (26è Premi de Poesia Màrius Torres 2021).