La setmana Òc Cultura de l’IEI acaba amb la projecció del film documental ‘Bogre, la gran heretgia europea’ a l’Screenbox Lleida

03/12/2021
Fredo Valla, director i protagonista de la cinta, ha estat l’encarregat d’introduir l’acte, que ha tancat les propostes d’aquesta iniciativa 

 

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha tancat aquest divendres els actes d’Òc Cultura, una iniciativa de la Secció d’occità aranès de la casa sota la coordinació de Mariona Miret. Ho ha fet amb la quarta i darrera proposta del projecte, consistent en la projecció del film ‘Bogre, la gran heretgia europea’, a l’Screenbox Lleida.

‘Bogre, la gran heretgia europea’ s’ha pogut veure en versió original multilingüe, amb subtítols en català i ha estat presentat pel seu director, Fredo Valla. Es tracta d’un film documental històric que ressegueix les petjades dels càtars a través del relat de Valla, protagonista del film a la vegada que director, al qual veiem tornar al seu poble natal de les valls occitanes d’Itàlia per recuperar el bust del seu pare, el primer que li havia parlat dels bugres.

El record de l’anècdota empeny el protagonista a iniciar un gran viatge: un road trip personal per Bulgària, Itàlia, Occitània i Bòsnia resseguint la història de les idees, de les religions, de les persones i del poder, mitjançant el qual assistim al desenvolupament, esplendor i mort del catarisme i el bogomilisme, religions herètiques que s’estengueren dels Balcans fins a l’Europa occidental. El llargmetratge parteix d’una persecució oblidada per fer llum sobre les intoleràncies del passat i del present. Fredo Valla és director del film ‘Il vento fa il suo giro’ (2005) i coautor del guió de ‘Volevo Nascondermi’ (2020, Giorgio Diritti), entre altres produccions cinematogràfiques occitanes.

Amb aquesta projecció ha acabat la setmana Òc Cultura de l’IEI, que al llarg d’una setmana ha proposat un viatge a través de la cultura, la història i la llengua d’òc i la seva petjada a les terres lleidatanes. La primera activitat va ser una visita guiada sota el títol ‘La Lleida occitana’ que va ser conduïda i comentada per l’historiador Josep Tort. Després es va oferir la taula rodona ‘Càtars i trobadors’, amb la participació de Joan J. Busqueta i Isabel Grifoll, actuant com a moderadora Mariona Miret. La tercera proposta va ser l’espectacle musicoteatral ‘Les trobairitz, trobaires en femení’.