La segona entrega del cicle de debats sobre Humanitats digitals de l’IEI aprofundeix en la relació entre els vídeojocs i la història

16/11/2021
Alberto Venegas i Marc Rollán han participat en una taula rodona que ha comptat amb Marca Alòs com a moderadora

 

L’Aula Magna de l'Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dimarts la segona de les quatre sessions que formen el cicle ‘Ecce Homo Digitalis. Com arribar a ser un humà digital’. En aquesta ocasió, el debat s’ha centrat en el tema ‘Videojocs i història: el futur explora el passat’, i ha comptat amb la participació d’Alberto Venegas, autor del llibre ‘Pasado Interactivo’) i Marc Rollán (autor de ‘Play Historia’), actuant com a moderadora Marta Alòs.

Venegas és llicenciat en Història per la Universitat d'Extremadura i doctor per la Universitat de Múrcia. És a més professor d'Història, Història de l'Art i Geografia a ESO a les comunitats de Madrid i Extremadura i membre del grup i projecte de recerca ‘Història i Videojocs 2.0’, així com director de la revista digital de divulgació i investigació sobre la cultura del videojoc ‘Presura’. Reconegut investigador sobre videojocs i història, és autor de ‘Passat Interactiu. Memòria i història al videojoc', un llibre pioner que revela les llums i les ombres d'una de les indústries culturals més poderoses del nostre temps i aprofundeix en la relació que s'estableix entre la història, la memòria i les representacions videolúdiques.

Per la seva part, Marc Rollán, conegut també com ‘El Funs’, és redactor a ‘3D Juegos’ i ‘Games Tribune’, veterà podcaster i reconegut divulgador de la història dels videojocs. És autor de ‘Play Historia: los 50 videojuegos que cambiaron el mundo’, una exhaustiva recopilació en un únic volum de la història dels cinquanta títols que més han marcat el desenvolupament de la història del videojoc, aquells que per la seva transcendència han modelat la indústria i el mercat.

El cicle de debats de l’IEI sobre Humanitats Digitals 2021 es va posar en marxa dimarts passat i continuarà els dos darrers dimarts de novembre, sempre amb entrada lliure i aforament limitat, i amb la possibilitat de seguir-ho també via streaming pel canal culturaiei.cat. El dia 23 el tema serà ‘Nous formats audiovisuals: humanitats i noves tecnologies’, i comptarà amb la participació de Ramon Usall (historiador i col·laborador de la revista ‘Sàpiens’) i Jesús Bosch (CEO d’Starloop Studios), mentre que el dia 30 s’abordarà ‘Llegir en digital: humanitats i digitalització’, amb Gemma Caballer (CRAI Biblioteca de Reserva-UB) i Rodolf González (Biblioteca de Lletres-UdL).