La segona edició d’Errant porta l’art i el pensament al Solsonès

06/07/2021
La segona edició del festival Errant. Itineraris d’Art i Pensament, que enguany explora el vincle entre els mons de la realitat i la ficció, s’inaugurarà a Olius (el Solsonès) el divendres 9 de juliol, amb l’exposició col·lectiva ‘Interfícies per al simulacre’

 

L’exposició, que es realitza en el marc de l’Itinerari d’Art del festival, és del tot singular i inèdita perquè, a més de comptar amb un planter d’artistes joves però amb una trajectòria i un reconeixement ja amplis, per primera vegada suposarà la intervenció, per a un propòsit artístic, d’una de les naus que l’empresa Prefabricats Pujol té a Olius.

 

Els artistes que hi participaran són La Sofy, Daniel Moreno Roldán, Marla Jacarilla, Estela Ortiz, Anna Carreras, Martí Madaula, Laura Llaneli i Roc Herms. Vuit autors que, a través de la instal·lació, la fotografia, el joc interactiu o la performance, indagaran, des de diferents òptiques i punts de vista, les relacions entre el món real i físic i el virtual. L’exposició, que compta amb activitats complementàries, com una visita comentada, un taller adreçat als joves del municipi i una performance de Daniel Moreno Roldán amb l’acompanyament de la cantant Gessamí Boada, es podrà visitar el divendres 9 i dissabte 10, i el divendres 16 i dissabte 17 de juliol.

 

D’altra banda, una part de la programació de l’Itinerari de l’Art també es veurà a Sant Llorenç de Morunys i a Pinós. A la capital de la Vall del Lord hi trobarem, el 10 de juliol, la instal·lació ‘Espai reservat’, ideada per Maria Monseny i Triquell. La instal·lació, que abraça la idea de la inclusió social, és el fruit d’un taller realitzat amb joves de l’entitat Amisol de Solsona. Pel que fa al Centre Geogràfic de Catalunya, al petit municipi de Pinós, els artistes Albert Gusi, amb la instal·lació ‘SoniPinós’, i Marta Bisbal, amb l’acció artística i col·laborativa ‘Descentrar un centre’, juntament amb la col·laboració de la comissària d’art Diana Padrón, ens parlaran d’art, ficció i ruralitat.

 

Pel que fa a l’Itinerari del Pensament, la periodista cultural Emma Quadrada conduirà dos dels ‘Diàlegs a la plaça’, que es faran el dissabte dia 10 a la plaça  Major de Sant Llorenç de Morunys, i en els quals hi participaran la doctora en Humanitats Ingrid Guardiola, l’escriptor solsoní Raül Garrigasait i el periodista del digital Núvol i especialista en arts escèniques Oriol Puig Taulé. A més, el mateix dissabte al migdia, i al mateix lloc, l’artista, webcamer i Dj La Sofy i la comunicadora i investigadora cultural Estela Ortiz faran una xerrada sobre la influència de Tiktok i Tinder entre els joves, conversa que culminarà amb una sessió Dj amb temes de trap, reggaeton i pop. L’Itinerari del Pensament continua a Pinós el dia 17 de juliol, amb un diàleg a càrrec de Les Golfes (Júlia Bacardit i Anna Pazos), que resseguirà sèries i llibres de ficció ambientats en entorns rurals: des del Manelic de Terra Baixa fins als herois de les sèries americanes. La xerrada s’acompanyarà d’una degustació de vins.

 

Per completar la programació, l’Errant ha preparat l’Itinerari de la Música i la Poesia.  El dissabte 10 de juliol, a Sant Llorenç de Morunys, es podrà gaudir del concert ‘A boy & a girl’, amb Magalí Sare i Sebastià Gris. I, el dia 17 de juliol, a Pinós, la reconeguda poetessa Mireia Calafell, acompanyada de la violoncel·lista Björt Rúnars, oferiran el recital ‘Varosha’, mentre que el grup PLAN, amb Pau Riba al capdavant, clourà el festival. A més, durant tota la tarda del dia 17, el públic assistent tindrà a disposició el servei de restauració i bar que ofereix l’Hostal de Pinós.

 

I, per posar la cirereta al pastís, l’Errant ha fitxat la coneguda instagramer La Conseguidora i el dibuixant Joan Codina Donaire perquè, l’una, des de les xarxes socials, i l’altre, des del punt de vista artístic, facin un retrat i una crònica en viu i en directe de tots els actes programats.

 

El festival està impulsat per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, i té per objectiu de fer arribar la cultura, l’art i la reflexió més contemporànies i de qualitat a tot arreu. L’edició d’enguany compta amb la col·laboració del Consell Comarcal del Solsonès i dels tres ajuntaments participants, així com de la firma Pujol, l’Arxiu Comarcal del Solsonès, l’entitat Amisol i l’Hostal de Pinós.

 

Es pot consultar tota la programació a errantfest.cat