La producció artística local, l'exploració de llenguatges alternatius i innovadors, i les diferents realitats de la cultura catalana, eixos del Festival a2m de Tornabous

17/06/2022
L’esdeveniment, que s’ha presentat avui a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, se celebrarà del 30 de juny al 3 de setembre amb vuit propostes en diferents espais singulars

El festival no té afany de lucre i les entrades són totes a dos euros per persona i vetllada, i un dels trets identitaris és que cadascú s’ha d’emportar la cadira de casa seva

 

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit, aquest divendres, la presentació del Festival a2m’22 de Tornabous. L’acte ha comptat amb la participació de Joan Josep Ardanuy, director de l’IEI; de David Vilaró, alcalde de Tornabous; de Gerard Balcells, president del Consell Comarcal de l’Urgell; i de Ramon Oromí, membre de l’equip motor del festival.

El festival a2m (a dos metres) és una iniciativa de l’Ajuntament de Tornabous, que s’emmarca dins les polítiques municipals de cultura i turisme. Es tracta d’un cicle de vetllades culturals que té la voluntat de dinamitzar l’espai públic, generant espais de retrobada, que possibilitin fer municipi, durant els mesos d’estiu. A més d’adreçar-se a les veïnes dels nostres pobles, manté una clara intencionalitat per captar l’atenció dels visitants. El festival és itinerant i marida la descoberta de mostres del patrimoni arqueològic, arquitectònic i natural del municipi amb l’oferta d’una programació conformada per diferents disciplines d’arts escèniques i estils musicals.

La tercera edició d’aquest cicle s’articularà en vuit vetllades durant els mesos d’estiu, del 30 de juny al 3 de setembre. L’equip tècnic ha definit la programació en base a un seguit d’eixos que formen part de l’ADN del festival a2m.

Així, un dels reptes és donar suport a la producció artística local, una voluntat que es farà realitat amb la participació de la veterana companyia de circ Improvisto’s Krusty Show (Castellserà), que ens farà passar una bona estona amb el seu espectacle de circ-fusió amb el beatbox; o amb els compositors Edu Escaño (el Talladell) i David Pradas (Castellserà), que venen a presentar els seus nous treballs discogràfics. El primer arriba amb la seua banda d’homínids dispersos per compartir el seu àlbum primerenc, que combina blues, funky i rock. El segon, amb un doble disc d’homenatge a Maria Mercè Marçal i Guillem Viladot. Comptarà amb la col·laboració d'Anna Guixé (Puigverd d’Agramunt) a la veu, Josep Maria Grañó (el Tarròs) i la rapsoda Nú Miret (el Poal). Completa aquest bloc la doble actuació de la narradora oral Patrícia McGill (Florejacs), la qual, ben acompanyada de l’acordionista Blai Navarro, ens faran viatjar a través de contes, històries i llegendes d’arreu.

El festival també vol proposar l'exploració de llenguatges alternatius i innovadors. Precisament, el músic multiinstrumentista Xavi Lozano, serà l’encarregat d’obrir el festival amb la seua formació Bufa&Sons. Compta amb una experiència de més de vint anys en l’àmbit de les músiques del món, tot creant melodies amb instruments insòlits, a partir d’objectes quotidians. Aquest mestratge especial, l’ha portat a col·laborar amb una extensa varietat d’artistes i bandes i a actuar a la Xina, Alemanya, Portugal i Espanya.

La formació Athanàgia també arriba per presentar el seu recent treball ‘De vent i òxid’, que ha rebut bones crítiques de la crítica musical del país. En el seu directe incorpora gran varietat d’estils musicals, des del rock progressiu fins al flamenc passant per la música electrònica, donant protagonisme a la sonoritat de l’handpan. Per últim, la companyia Anatomia del Cactus ens acostarà la història del Fernando, un jove del barri de l'Alfama de Lisboa, a través d’un espectacle intimista que combina diferents recursos teatrals, titelles i música en directe.

El tercer objectiu del festival és acostar distints accents, identitats, expressions i realitats de la cultura catalana. És per això que la darrera de les vetllades del festival donarà tot el protagonisme a joves veus del panorama musical del País Valencià. La Maria, Maria Bertomeu, ha aconseguit viralitzar el cant tradicional valencià, captant l’atenció de la comunitat musical en llengua catalana. Aquesta intèrpret comparteix les seves versions personals tant d’himnes generacionals com de les darreres tendències, a través de les xarxes.

L’Esther, Esther Querol, presenta el seu projecte musical de debut, ‘Les teues ales’, que navega entre el pop intimista i el soul. Una artista que s’ha obert camí regalant la seua música pels carrers de València, arribarà ara al festival per emocionar-nos amb la seua veu íntima i especial.

Aquest doble concert es complementarà amb Selektah Elektra, a la que ja podem anomenar com la punxadiscos resident del festiva i que una vegada més demostrarà les seues capacitats com a artista performer, ballarina i selectora musical.

Pel que fa als escenaris del festival, un dels objectius dels organitzadors és fer de descoberta dels espais singulars del nostre municipi. Així, d’entre les diferents ubicacions que acolliran les vetllades culturals, destaca cal Soques, una gran masia del segle XIX, als límits de la serra d’Almenara; la ‘nova’ peixera de Tornabous, recuperada recentment per l’Associació Amics del Reguer: i l’ombra generosa del magnífic plataner monumental.

També per primera vegada, l’escenari del festival es plantarà en altres emplaçaments notables del municipi: la Plaça Nova del Tarròs, el carrer Major de la Guàrdia i el carrer Llibertat de Tornabous.

Hi ha altres espais que repeteixen de nou, en entendre que són els exponents culturals i comunitaris més representatius del municipi. Aquests són el Parc del Reguer de Tornabous i l’Espai Lluís Companys del Tarròs. Així mateix, la darrera vetllada del festival se situa dins de la Ciutat Ibèrica del Molí d’Espígol i es complementa amb visites guiades al jaciment i tastos de productes quilòmetre zero.

Atès que la vocació del festival és atansar les diferents expressions de la cultura i les artistes a tots els públics, les entrades són a un preu popular: 2 euros, per persona i vetllada. Tots els ingressos que es generen es reinverteixen de manera directa en el festival, per sufragar despeses de programació, gestió i difusió de la proposta. També al pagament de les dietes de les artistes participants i la compra de materials tècnics, que resten en poder de la corporació municipal i a disposició de les entitats del municipi.

Així mateix, es manté un dels trets identitaris del festival, consistent en que, tal com es feia en les festes populars d’antany, cadascú s’ha d’emportar la cadira de casa seua. També hi ha qui aprofita per portar quelcom per sopar. Com a novetat, enguany hi haurà servei de barra.

El festival no té, doncs, afany de lucre, i per això té un seguit de particularitats. Així, l’equip tècnic del festival desenvolupa la seua tasca de manera autònoma i altruista; el sosteniment econòmic del festival és gràcies a les complicitats teixides amb institucions i equipaments del territori.

A les adhesions de l’Ajuntament de Tornabous i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, en aquesta tercera edició cal sumar-hi l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida. També l’Espai Lluís Companys, del Tarròs. De la mateixa manera, el festival és possible gràcies a les facilitats per part d’artistes i les seues representants, com també al suport de persones del municipi, que acullen els artistes i assistents al festival, i a l’ajuda logística de l’ajuntament de la Fuliola i Boldú.

Finalment, cal destacar que el disseny del cartell del festival a2m‘22 fa homenatge als petits animalons que omplen les nostres nits d’estiu, de sons i vibracions màgiques, sorprenents i inesperades. Aquests intèrprets, que comparteixen el seu cant de manera inconfusible, desacomplexada i senzilla, inspiren la nostra manera de fer cultura i de relacionar-nos amb l’entorn. Així doncs, inclou l'element icònic de l'esdeveniment –els marcadors d’una cinta mètrica de color vermell– amb un grill que hi reposa, a la llum de la lluna.