La poesia de Paulina Kamakine inaugura la programació d’Òc Cultura, que se celebrarà fins al 28 d’octubre a l’IEI

19/10/2022
Les propostes es completaran amb un concert de Rodín (divendres 21), un debat amb Alidé Sans i Antoni Nogués (dilluns 24) i la música de Blu l'Azard (divendres 28)



Òc Cultura, una iniciativa organitzada per la Secció d'occità aranès de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, s'ha posat en marxa aquest dimecres amb la poesia de Paulina Kamakine. El certamen proposa fins al 28 d'octubre un viatge a través de la cultura, la història i la llengua occitanes, en aquesta ocasió mitjançant quatre propostes ben variades, la primera de les quals ha estat la que s'ha pogut veure i sentir avui a l'Aula Magna de l'IEI.

La protagonista de la sessió inaugural ha estat la dona-poeta Paulina Kamakine, que ha presentat l'antologia poètica 'Paraulas de hemnas'. La proposta ha pres la forma d'un recital de poesia durant el qual Kamakina ha situat on és la dona a la literatura occitana i ha reivindicat el fet femení, connectant en directe amb algunes poetes occitanes.

Òc Cultura seguirà aquest divendres, dia 21, amb 'Rodín en concert: Pantais Clus', a càrrec del poeta i artista multidisciplinari Rodín Kaufmann. Per la setmana vinent quedaran les altres dues propostes del programa: el dilluns 24, la conversa 'Trebalhar entara llengua: era bua en esperit', amb Alidé Sans, cantant i activista aranesa, i el traductor Antoni Nogués; i el divendres 28, amb un taller de cant polifònic creatiu i un concert, tot plegat a càrrec de Blu l'Azard, un grup musical i artístic que es nodreix de la tradició polifònica dels Alps occidentals i del cant creatiu i la improvisació.

Òc Cultura se celebra enguany sota l'epígraf 'Sens racinas, pas de flors' ('Sense arrels, no hi ha flors'), un proverbi popular que sintetitza què és viure en la contemporaneïtat a Occitània: beure de la tradició, per innovar i crear en el present. El cicle parteix de la singularitat territorial occitana i, a través d'una visió en 360 graus (conversa, debat, poesia, cant i música) donarà veu a les cultures de tots els territoris occitans: des de l'Aran, fins a les Valadas del Piemont, passant per la Gascunya i la Provença.